Et av de gule vestenes hovedkrav er et rettferdig skattesystem. Franske firmaer blir hardt skattet, mens de store internasjonale betaler lite eller ingenting.
Dette er multinasjonale konserner som omsetter for mange milliarder, men de er som regel registrert i skatteparadiser og etterlater lite til fellesskapet. De vinner frem på det franske markedene og utkonkurrerer de lokale.
Det er kjente navn som Google, Amazon, Facebook og Apple, men også Uber, Airbnb, Booking og French online, sistnevnte er et fransk konsern som har flyttet ut av landet, skriver Reuters.
Les også: Din bruk av Facebook flytter skattekroner ut av Norge
Men nå offentliggjør den franske finansministeren Bruno Le Maire en plan for å imøtegå kravet fra de gule vestene. Han forslår å skattelegge konsernene med 3 % av inntekten i Frankrike, noe som vil gi 500 millioner euro i statskassa.
Skatten er rettet mot konserner som har en internasjonal «digital» omsetning på over 750 millioner euro, eller franske på over 25 millioner euro.
Skatteleggingen vil omfatte rundt 30 selskapet, for det meste amerikanske, men også kinesiske, tyske, spanske og britiske, samt et fransk som har kjøpt seg opp i utlandet.
De store digitale selskapene betaler 14 % mindre i skatt enn små og mellomstore franske.
Formålet er å skattelegge selskaper som lever av en «plattform», slik som Facebook, de driver en sosial plattform og deres inntekter kommer av å tilpasse annonsering til høystbydende.
Les også: Brukerbetaling større enn mediebransjens annonseinntekter
Skatten skal bare omfatte de som selger ikke-materielle produkter. Det vil si at bedrifter som selger fysiske varer vil ikke bli omfattet av den nye skatten.
Mens Amazon som har sine inntekter som formidler mellom produsent og forbruker vil bli rammet av skatten, det samme vil de som selger personopplysninger til markedsføring.
I EU er stemningen blant medlemslandene blandet, det er mye sprikende interesser og det tar tid å kommer frem til en felles enighet. Noen land, slik som Luxembourg og Irland kjemper imot. De har lav firmaskatt og mange av de store multinasjonale selskapene har registrert sitt EU-kontor der.