Sentralbank sjef Øystein Olsen, og AUF-leder Ina Libak. Foto: NTB/Scanpix

I oktober 2018 meldte AUF under sitt landsmøte at de ønsker at Norge skal avvikle oljenæringen inne 2035, noe som også begynner å bli et populært sentiment hos andre norske ungdomspartier blandt annet Unge Venstre og KRFU.

AUF skriver på sin hjemmeside at de ønsker å stanse utdelingen av nye konsesjoner og at statens subsidier til oljenæringen «gjør det kunstig lønnsomt å lete etter olje på store deler av sokkelen.»

AUF mener det er på tide å sette «klima foran økonomiske hensyn».

Videre står det at AUF vil:

– At dagens subsidieordning til fossil energi avvikles, og at de fornybare næringene sikres gode subsidieordninger og rammevilkår.

– At næringer som driver med fossil industri avvikles, noe som betyr at nye områder ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet, og opprettelse av nye gasskraftverk må stanses, herunder et varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Les ogsåKan Nord Stream 2 redde Europa fra afrikansk kaos, fattigdom og elendighet?

Øystein Olsen er uenig

I sin årstale for 2019 advarer sentralbanksjefen mot å la klimahensyn styre oljeletingen i Norge. Han mener det er lønnsomheten som burde være avgjørende.

– Jeg advarer mot fundamentalt å endre prinsippene for leting og utvinning av olje og gass, sier han til Aftenposten.

Olsen uttaler at norske produksjonskutt vil bli kompensert med økt utvinning av olje og gass andre steder i verden.

– Effekten på klima er derfor diskutabel, sier han.

En strammere klimapolitikk kan bety at utfasingen av oljenæringen skjer mens det fortsatt er mulighet for samfunnsøkonomisk gevinst på sokkelen, derfor mener Olsen at utfasingen burde styres gjennom ressurstilgang og lønnsomhet.

– Vi bør forsette å lete etter olje og gass så lenge det er lønnsomt. Vi bør fortsette å utnytte mulighetene som ligger her, men ta miljøhensyn til fisken og havet.