Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Holmliainitiativet er i følge deres facebookside en medlemsorganisasjon som jobber for at alle som bor i Holmlia, særlig barn – og unge skal føle seg inkludert i lokalsamfunnet.

annonse

De har i den anledning åpnet for at kvinner skal få muligheten til å trene. De tilbyr derfor kvinnene skjermede lokaler, der det ikke skal være innsyn fra utsiden. Menn er ikke velkomne i slike treningssentre. Flere reagerer på dette initiativet og Holmliainitiativet blir møtt med spørsmål om hva som menes med at de ikke ønsker innsyn inn i lokalet. De svarer at de blant annet trekker for gardinene og blender vinduet under trening. Dette for at kvinner skal få kunne trene uten hijab. Sikkert hyggelig tenkt, men i Norge henger ikke mennene på vinduene for å seksualisere kvinner. Det er en helt annen (u)kultur som kommer med innvandrere.

Les også: Familie flyktet til vestkanten etter 21 år på Holmlia: – Vi klarte ikke mer

Arbeidet her er ment for å være godt initiativ som skal være integreringsfremmende, men her trår de helt feil ved å praktisere kjønnssegregering. Kjønnssegregering er aldri positivt i et inkluderende og likestilt land.  I en likestillingskamp bør det normaliseres at menn og kvinner likestilles når det gjelder trening. Initiativet her legitimerer segregering, som også er motsatt av likestilling og integrering. Et slikt initiativ sier indirekte at menn er noen udyr uten kontroll over sin seksuelle lyst, og at kvinnekroppen skal bære skammen.

Integrering i små steg

Med det sagt, kan de få ros for å i det hele tatt forsøke med integrering i det små. Det er veldig positivt at innvandrerkvinner gjør de samme aktivitetene som alle andre kvinner i samfunnet. Helsefremmende aktiviteter som yoga er med på å sette fokus på kvinnehelsen. Innvandrerkvinner er allerede ekskludert fra samfunnet på så mange måter. De aller fleste av dem ekskluderer seg selv når de bærer symboler som heldekkende religiøse plagg. Da ser de på menn som farlige vesener, mens de føler seg lojale mot sin Gud.

Les også: Innbygger på Holmlia: – Som muslimsk kvinne vil jeg bevare vår kultur og være atskilt fra menn

At noen vil starte med å trekke for gardinene for å trene, er i seg selv noe positivt dersom det bidrar til at kvinnene trener fremfor å sitte hjemme. Det er i det minste starten på integreringsfremmende arbeid, hvis målet er å slippe seg mer løs med tiden. Selv om det absolutt bør være unødvendig å dekke til lokaler for å unngå blikk fra menn.

At det fins slike religiøse overbevisninger som inviterer til segregering i frie Norge er urovekkende. Norge som et av de mest likestilte landene i verden inviterer til selvrealisering og et fritt liv.  Det bør også disse kvinnene vite at de er en del av. Kanskje først da kan de være mer frigjorte og mindre indoktrinerte.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.