Norge vil gi 5 millioner i finansiering av et migrantsenter i Etiopia. Justisminister Tor Mikkel Wara får på plass en avtale om retur av avviste asylsøkere.
I dag sitter det 1076 asylsøkere med endelig avslag på norske mottak, og det til en årlig kostnad av 158 000 kroner per stykk. Dette er personer med «utreiseplikt», men som av forskjellige grunner blir igjen. Den vanligste årsaken er at hjemlandet nekter å ta dem imot, dersom de blir returnert med tvang. Et slikt land har til nå vært Etiopia. Dette har ført til at det i dag sitter 229 utviste etiopiere på norske mottak. Det skriver fagbladet Bistandsaktuelt.
Les også: Ureturnerbare asylanter i gavmildhetens norske ånd
Lang prosess
FrP har jobbet i flere år for å få Etiopia til å ta i mot egne borgere. Det har vært en lang prosess. Som statssekretær i justisdepartementet var Jøran Kallmyr i det afrikanske landet på statsbesøk i 2016, og Sylvi Listhaug var der som justisminister i 2018.
Migrantsenteret finansieres over bistandsbudsjettet, formålet er å styrke Etiopias kapasitet til å hjelpe egne hjemvendte borgere. Bruk av bistand for å få til returer har vært gjenstand for uenighet. I regjeringen har KrF vært sterkt imot en slik fremgangsmåte. Det samme gjelder endel bistandsorganisasjoner.
Les også: Afrikanske ledere oppfordrer Europa om å stenge grensene: – Vi trenger de unge
Ingen krav om retur
Men Justisdepartementet har en øremerket post på bistandsbudsjettet, og det ligger heller ikke noe krav om retur av etiopiere i avtalen. Det er et samarbeid. Senteret skal blant annet gi returnerte migranter rådgivning om utdanning, arbeidsmuligheter og støtteordninger, skriver Bistandsaktuelt.