Morten Wold og Tage Pettersen (innfelt) ønsker ikke kritisere kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: NTB scanpix

Regjeringspartiene Høyre og Frp er enig at NRK er venstrevridd, men synes ikke kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen gjør en dårlig jobb. 

Da kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fikk fornyet åremålet i 2018 var det mange lisensbetalere som reagerte med sinne.

– Latterlig. NRK har aldri vært mer pro-venstre og pro-islam, var en av de mange hundre negative kommentarene rettet mot NRK etter at nyheten sprakk.

– Huff, huff, huff – enda flere år med venstreorientert propaganda jeg ikke ønsker å se. Tidligere var det jo regjeringen som utnevnte NRK sjef – har de overlatt dette også til venstreorienterte byråkrater? Hvor er Erna og Siv?, spurte en annen oppgitt.

Klagestorm

Eriksen har havnet i søkelyset ved flere anledninger de siste årene.

I 2017 ble det klagestorm mot kanalen i forbindelse med programmet «Faten tar valget» der NRK valgte en hijabkledd kvinne som programleder.

Les også: Fikk redaktørjobb i NRK etter å ha sendt SMS til Thor Gjermund Eriksen

Kringskastingssjefen fikk også massiv kritikk da han og Kringkastingsrådet møtte pressen etter det amerikanske valget i 2016.

Under pressekonferansen ble president Donald Trump kalt en psykopat av NRK, som også innrømmet at de ikke ønsker å være nøytrale i sin Trump-dekning.

– SV-festival

Resett har ved flere anledninger blitt kontaktet av frustrerte lisensbetalere som ønsker fokus på NRKs nyhetssendinger, som oppfattes som venstrevridde

I en epost sendt til redaksjonen var en NRK-seer rasende etter å ha sett Dagsrevyen.

– Dagsrevyen er en sammenhengende SV-festival. Resett bør ta opp dette og vise ensidigheten og den politiske slagside som blir værre og værre, og til alt overmål må betale for, skrev mannen.

Regjeringspartiene Høyre og Frp støtter denne oppfatningen av NRK, men nekter å kritisere kringkastingssjefen.

– Jeg har tillit til Thor Gjermund Eriksen. Han leder en stor mediebedrift med bred oppslutning og legitimitet i det norske folk, en bedrift som trolig står foran krevende endringer i årene som kommer. Jeg er selvsagt ikke alltid enig i alle de redaksjonelle prioriteringene hans journalister foretar seg, men det er heller ikke en politikers oppgave å blande seg inn i det, sier mediepolitisk talsmann Morten Wold (Frp) til Resett.

– Lisensen skal avvikles

Wold får støtte av Tage Pettersen, som sitter på Stortinget for Frps regjeringspartner Høyre.

Pettersen er enig at NRK og den norske pressen er venstrevridd. På spørsmål om hvorfor Høyre ikke protesterte da Eriksen fikk fornyet åremålet med seks nye år i fjor, svarte han følgende:

– Fordi man ikke ansetter i den type stilling ut ifra politisk ståsted, men kvalifikasjoner.

Både Wold og Pettersen understreker at de jobber med å avvikle NRK-lisensen.

– Nå har vi sagt at lisensen skal avvikles i dagens form. Så gjenstår det å se hvordan vi lander dette når mediemeldingen skal behandles denne våren. Men vi var nettopp i London og besøkte BBC som også har lisens, og som har tall på at lisensen har en høy oppslutning i befolkningen. Så har vi valgt å beholde Kringkastingsrådet, så misfornøyde seere har et organ for å ta opp sin frustrasjon, sier Pettersen til Resett.