Ettersøkt: Hamza bin Laden. Belønning: 1M USD. Foto: State Department/Handout via REUTERS

USA og andre vestlige land blir stadig mer bekymret over terrorambisjonene til Hamza bin Laden. 

annonse

Ifølge dokumenter funnet under den amerikanske operasjonen mot Osama bin Ladens oppholdssted i Abbottabad i Pakistan i 2011, kom det frem at verdens mest kjente terrorist på den tiden ønsket at sønnen, Hamza bin Laden, skulle ta over lederskapet i al-Qaida på sikt – hvorav kallenavnet «kronprinsen av terror».

Hamza har således lenge blitt fremstilt som en kommende leder for al-Qaida, og mye kan tyde på at Osamas ønske nå er på vei til å gå i oppfyllelse. Sønnen gjør en lynkarriere i al-Qaida og stiger raskt opp gjennom gradene. Mange prominente jihadisteksperter og analytikere mener at han tar sikte på toppjobben i terrororganisasjonen – og ligger godt an.

I takt med at den unge bin Laden blir mektigere innad i al-Qaida, kommer han naturligvis i større i større grad på anti-terror radaren til USAs sikkerhetsapparat. 28. februar ble det klart at amerikanske myndigheter har utlovd en dusør på 1 million dollar for informasjon som leder til unge bin Ladens eksakte oppholdssted.

Det siste kjente bildet av Hamza bin Laden er 10 år gammelt. Foto: REX/SHUTTERSTOCK

Så hvem er egentlig Hamza bin Laden? Har han det som skal til for å bli den nye lederen til al-Qaida, eller hele den globale jihadistbevegelsen? Resett har konsultert et bredt spekter av kilder og tatt kontakt med en av verdens mest prominente eksperter på internasjonal jihadisme, Thomas Hegghammer fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), for kommentarer.

Oppdratt til terror

Hamza ble født i 1989 i havnebyen Jeddah vest i Saudi-Arabia. Hele livet har han fulgt sine fars fotspor, og endte derfor raskt opp i Afghanistan. Der skal Hamza ha fått omfattende trening i å håndtere diverse våpen og kjennskap i al-Qaidas modus operandi fra tidlig alder av. Han måtte dog flykte fra landet til Iran i etterkant 9/11-terroren og den påfølgende NATO-invasjonen av Afghanistan for sin egen sikkerhet – som flere andre i bin Laden familien.

Hamza bin Laden under bryllupet i Iran. Foto: Skjermdump.

I Iran skal Hamza ha bodd i flere år sammen med en større gruppe mennesker som stod han nær – Ikke bare med sin mor og andre familiemedlemmer, men også med flere 9/11-plottere og deres familiemedlemmer. Hamza giftet seg også i landet – angivelig med datteren til den beryktede 9/11-kapereren Mohammed Atta.

Den juridiske situasjonen til Hamzas gruppe da de oppholdt seg i Iran er uklar – grunnet deres tilknytning til al-Qaida. Til tider var de i husarrest, og til andre tider frie til å bevege seg fritt rundt, men oppholdsstedet deres var alltid vaktet av høytstående personer i Den iranske etterretningstjenesten og Det iranske militæret. De skal også ha hatt perioder inn og ut av iranske fengsler.

Hamza var endelig fri til å forlate Iran en gang i midten av 2010, men benyttet seg godt av sin tid under oppholdet for å lære seg al-Qaidas yrkeshemmeligheter. I Iran hadde han flere kjente høytstående og velrespekterte al-Qaida-medlemmer som læremestere og mentorer – blant annet Saif al-Adel, Ahmed Hassan Abu al-Khayr, Abu Muhammed al-Masri og Suleiman Abu Ghaith.

Etter at Hamza forlot Iran, skal han ha tatt seg inn i stammeområdene mellom Pakistan og Afghanistan – hvor han mest sannsynligvis fortsatt oppholder seg. I trygge omgivelser kunne han fortsatte terrortreningen uavbrutt – spesielt innen håndtering av sprengstoff – og begynte gradvis å fremstå som en betydningsfull lederskikkelse for al-Qaida internasjonalt.

Et ukjent ansikt med fremtredende stemme

Etter å så å si ha blitt født inn i rollen som jihadist, gjorde Hamza seg for alvor gjeldende som en fremtredende stemme i al-Qaida fra og med august 2015. I sin første offentlige lydbeskjed noen sinne som offisielt al-Qaida-medlem, hyllet Hamza lederne for terrorgruppens regionale filialer og understreket sin lojalitet til Talibans lederskap. 2015 markerer således året da al-Qaida aktivt begynte å fremme Hamza som en nøkkelfigur i terrorgruppen.

Hamza bin Laden som ung gutt 7. november 2001. (AP Photo/Al-Jazeera via APTN)

Siden den gang har den unge bin Laden gitt ut flere lydbeskjeder – både i form av trusler til fiender og støtteerklæringer til venner. Han har blant annet skrytt av at al-Qaida har utvidet sitt geografiske fotavtrykk etter 9/11; gjentatte ganger kritisert saudiarabiske kongelige og oppfordret til regimeendring i Saudi-Arabia; tilbudt råd til «martyrdomssøkere (selvmordsterrorister) i Vesten»; oppmuntret til sammenhold mellom jihadister i Syria; samt advart mot sjiamuslimsk ekspansjon over hele Midtøsten.

Les også: Rapport: Det salafist-jihadistiske trusselbildet nær historisk høye nivåer

Hamza har også hyllet sin far ved flere anledninger og sverget til nådeløs hevn mot USA for hans død. Han hevder at USA ennå ikke har sett al-Qaidas straff for likvideringen – som han sier kommer til å bli spektakulær. Hamzas gjentatte offentlige trusler førte til at USA offisielt designerte ham som en Specially Designated Global Terrorist (SDGT) 7. januar 2017 – en liste hvor han er i eksklusivt selskap.

Al-Qaidas lederskap har dog vært svært forsiktige når det kommer til profileringen av Hamza. All nylig kommunikasjon har kun vært i form av lydbeskjeder, så de aller færreste vet hvordan unge bin Laden faktisk ser ut. Det finnes ingen oppdaterte bilder på Hamza som nå er rundt 30 år gammel – kun rundt 10 år gamle videoklipp. Dette skaper naturligvis problemer for dem som ønsker å finne ham.

Den fødte leder

Fra å kun være Osama bin Laden sønn, er det nå klart at Hamza er en veldig farlig mann på egenhånd. Han har store ambisjoner om en prominent terroristkarriere, samt viljen og trolig kapasiteten til dirigere verdensomspennende terroraksjoner. Men yter han nok respekt innad i al-Qaida til å ta over lederskapet i organisasjonen etter nåværende leder Ayman al-Zawahiri?

FFIs Thomas Hegghammer mener at den unge bin Laden er godt plassert i al-Qaidas arverekke, men at han må vente på sin tur:

Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri
Foto: AFP PHOTO / SITE

– Det første som må skje er at 67-år gamle al-Zawahiri må forsvinne. Det er ingenting unge bin Laden kan gjøre så lenge al-Zawahiri fortsatt er til stede. Han yter stor respekt innad i al-Qaida, så det kommer ikke til å bli noe palasskupp, sier Hegghammer til Resett.

Les også: Salafi-jihadismen sprer seg stadig

Hegghammer mener dog at bin Laden har gode sjanser for få toppjobben når al-Zawahiri til slutt forsvinner:

Det er nok bin Laden som står etter al-Zawahiri, men da han må raskt bevise sine ferdigheter. Generelt så får slike ledere autoritet gjennom sin offentlige fremtreden, hvor de må fremstå som veltalende og karismatiske, noe som bin Laden har gjort, sier Hegghammer og fortsetter:

Men de må også vise seg i stand til å levere angrep, så hvis Hamza trer inn i en slik rolle etter at al-Zawahiri forsvinner, vil han ha interesse av at al-Qaida leverer et større angrep i vesten for å konsolidere sin plass som organisasjonens ubestridte leder. Dette har dog vært intensjonen til organisasjonen i mange år, så jeg vet ikke hva han kan gjøre for å bidra til det. Mye er egentlig ikke opp til ham.

Steven Stalinsky, ekspert på Midtøsten og terrorisme, er delvis enig med Hegghammer, men tror også at Hamza trenger mer legitimitet som jihadist enn kun bin Laden navnet for å ta over al-Qaidai tiden fremover:

– Selv om det virker som en reel mulighet at Hamza kan bli den nye lederen til al-Qaida og den globale jihadistbevegelsen, kommer hans innflytelse til å forbli begrenset helt til han viser frem ansiktet sitt i en video og snakker direkte til jihadistmijøet, eller til han beviser at han står bak en stort vellykket terrorangrep, skriver Stalinsky.

En samlende figur?

Da krigen i Syria brøt ut, kom Islamsk stat (IS) raskt på banen og overtok stafettpinnen som verdens farligste og mest beryktede terrorgruppe fra al-Qaida. Siden den gang, har det internasjonale jihadistmiljøet vokst i omfang, men også blitt mer fragmentert. Det har vært mye intern splid (fitna) om hvilken organisasjon som skal lede den internasjonale jihadistbevegelsen fremover.

The Office of Director of National Intelligence (ODNI). Rapport: Worldwide threat assessment of the US Intelligence Committee

Voldelige trefninger mellom al-Qaida og IS har funnet sted over store deler av den muslimske verden den siste tiden –  inkludert Pakistan, Afghanistan, Jemen, Somalia, Syria, Egypt, Libya, Tunisia og Algerie. Denne interne konflikten i det internasjonale jihadistmiljøet har utvilsomt hemmet jihadistenes kapasitet til å fokusere på global jihad – som for eksempel terrorangrep i Vesten.

Les også: Al-Qaida og Islamsk stat er langt fra bekjempet 

Ifølge en lederartikkel i Jordan Times, kan Hamza bin Laden komme til å bli en samlende figur i det internasjonale jihadistmiljøet, og muligens ende opp som en leder for den globale jihadistbevegelsen, grunnet hans fars legendariske status. Det sies at han er «en ung, populær og dyktig leder som forstår alle attraksjonene og styrkene til Islamsk stat, og er klar til å overføre dem til al-Qaida-nettverket.»

Thomas Hegghammer sier dog til Resett at han tviler på at unge bin Laden har det som trengs for å bygge broer mellom al-Qaida og Islamsk stat:

Jeg tviler på det fordi det er såpass mye ondt blod mellom organisasjonene nå at det vil vanskelig la seg gjøre, men ingenting er umulig. En samlet global jihadistbevegelse vil uansett være mye mer truende for vestlige interesser, sier Hegghammer.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.