Flere tusen skoleelever streiker på Torgalmenningen i Bergen for klimaopprør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse

Norske elever og studenter streiker for å skape oppmerksomhet om klimaet. Foreldre er i tvil om hvordan dette håndteres av skolene.

annonse
annonse

Da svenske Greta Thunberg (15) slo seg ned utenfor den svenske riksdagsbygningen og proklamerte at hun streiket for klimaet, ble hun kjent for en hel verden. At det siden er avdekket lyssky forhold rundt den unge aktivistens engasjement, har ikke lagt noen demper på begeistringen i visse sirkler.

annonse

Siden har mengder av elever streiket for klimaet i flere land, deriblant Tyskland, Australia og Belgia. Thunberg har selv valgt å streike hver fredag. 

Les også: NRK tier om de lyssky forholdene rundt klima-Greta

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Også i Norge

Heller ikke i Norge går dette ubemerket hen, det streikes også her. På Facebook er det opprettet et arrangement for streikende, der det fremgår at det skal skulkes hver fredag i en tid fremover. Arrangementet har oppmøte utenfor Stortinget i Oslo, men av bilder på siden å dømme er det også blitt demonstrert på Universitetsplassen like ved. 

Natur og Ungdom har fastsatt sin nasjonale streikedag til fredag 22. mars. På sine nettsider informerer organisasjonen om hva streiken går ut på, og gir råd til hvordan elevene skal agere. Det antydes blant annet at man kan få med seg lærerne på streiken. 

– Mange streikere har hatt suksess med å invitere læreren sin! De er stort sett ganske bekymret for klimaet de også, skriver organisasjonen.

Les også: Tusenvis av skoleelever klimastreiker i Danmark

Rådville foreldre

Resett er blitt kontaktet av foreldre som stiller seg tvilende til hvordan skolene håndterer denne streiken, og hvordan foreldrene skal forholde seg til den. 

– Mener skolen at det er greit elever på syvende trinn drar ned i Oslo sentrum uten følge? Mener de at foreldrene skal finne må ta seg fri for å passe på barn som er alene i Oslo sentrum? Støtter de denne formen for påvirkning av barn i skolen? spør en.

Legger ikke føringer

Assisterende direktør i Utdanningsetaten, Dag Hovdhaugen, sier til Resett at man ikke vil detaljstyre hvordan enkelte rektorer skal forholde seg. 

– Utdanningsetaten kan ikke gi en generell føring for hvordan rektor skal behandle fraværet. Det er rektor som avgjør om eleven kan innvilges permisjon i grunnskolen, eller kan få strøket fravær i videregående skole, og må behandle hver elev individuelt, sier han.

Les også: SV-politikere nominerer svenske Greta Thunberg til Nobels fredspris

Må dokumenteres

I grunnskolen har man imidlertid anledning til å søke permisjon.

– I grunnskolen må hver enkelt elev søke om permisjon, og rektor behandler søknaden. I videregående skole føres det fravær, og eleven må dokumentere det dersom de ønsker å få fraværet slettet, sier Hovdhaugen, og legger til:

– Utdanningsdirektoratet sier at streik vanligvis ikke kvalifiserer til politisk fravær, men det vil avhenge av den enkelte elevs rolle.

Hovdhaugen viser til en uttalelse fra Utdanningsdirektoratet til Utdanningstnytt.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.