USS Ronald Reagan, her under en felles militærøvelse med Sør-Korea i Sør-Kinahavet. Foto: AP / NTB scanpix.

USA er verdens suverent sterkeste militærmakt, og bruker mer penger på sitt forsvar enn de neste 15 landene til sammen.

annonse

USA er verdens sterkeste militærmakt, og bruker 647 milliarder dollar på forsvar – mer enn de neste 15 landene til sammen. Bak USA følger Russland og Kina, og deretter India, Frankrike, Storbritannia, Sør-Korea, Japan, Tyrkia og Tyskland.

Årlig indeks

Det er nettsiden Global Firepower som årlig utarbeider en indeks over verdens fremste militærmakter basert på 55 forskjellige faktorer og ved å gjennomgå 136 nasjoner. Nettstedets algoritmer gransket 55 faktorer, inkludert slike «bonuser» som tilhørighet i NATO, bevist eller mistenkt besittelse av atomvåpen, finansiell helse, transportsystemer, industriell utvikling og naturressurser, og landenes globale status – første, andre eller tredje verden, skriver World Israel News.

Les også: Fedme truer USAs forsvar

annonse
annonse

Iran sterkere enn Israel

Iran er en større militærmakt enn Israel, og det fremgår av indeksen fra Global Firepower at landet har flere fordeler dersom det skulle havne i en åpen krig. Men forskjellen er ikke stor. Iran er rangert som verdens 13. største militærmakt, mens Israel er rangert som nummer 16.

I form av sin evne til å angripe Israel har Iran klare fordeler i sine rakettskyttere (1 533 mot Israels 148) og flåtestyrker (Iran er nummer 4 i verden, mens Israel er nummer 37). Iran har fem ganger så mange ubåter, noe som kan være en kritisk faktor når det gjelder andreangrepsegenskaper. Den islamske republikken har også tretten ganger så mange tilgjengelige menneskelige reserver som Israel, men bare litt over tre ganger så stort aktivt militærpersonell.

Les også: Kina bygger flåte i rekordfart

Verdens beste luftforsvar

Viktigst i enhver konfrontasjon med Iran er Israels luftvåpen, som har dobbelt så mange piloter og angrepsfly som Iran, og regnes generelt som en av de beste luftstyrker i verden. Dessuten tar indeksen et lands allierte i betraktning når man regner med styrken, og Israels viktigste allierte, USA, er som nevnt verdens fremste militærmakt, uten sammenlikning.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.