USS Harry S. Truman 11. april 2018. AFP PHOTO / US Navy/ MC3 Danny Ray Nunez Jr.

USA pensjonerer hangarskipet USS Truman før planlagt tid for å frigjøre penger og ressurser til å utvikle nye våpen som er mer egnet for en potensiell krig med Kina.

Breaking Defense melder at USAs fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan har fortalt sine ansatte i forsvarsdepartementet at fokus fremover er «Kina, Kina, Kina».

Kinas stadig større arsenal av landbaserte presisjonsmissiler med Anti-Access/Area Denial (AD/A2)-kapasiteter – også kjent som carrier killers – bekymrer Pentagon. De gjør USAs mektige flåte av hangarskip stadig mer sårbare når de ferdes nær Kinas territorium.

Ikke slutten for hangarskip

USA har ingen planer om å kvitte seg med alle hangarskipene det kontrollerer – bare redusere flåten fra 11 til 10 skip, eller med 9 %. Pentagon er likevel overbevist om at USAs marine trenger å utvikle nye kapasiteter for å kunne effektivt motvirke Kinas massive arsenal av landbaserte AD/A2 missiler.

Les også: Amerikanske krigsskip seiler nok en gang i Taiwanstredet

– I slike oppdrag kan vi ikke stole på hangarskip alene, så vi trenger å tilegne oss nye kapasiteter for å kunne trenge igjennom hundrevis av kilometer av høyteknologisk forsvar, sier en anonym amerikansk tjenesteperson.

Robotmarine

USAs marine ønsker å sjøsette store mengder mindre robotfartøy – både små overflateskip og mini-ubåter – for å opparbeide seg en ny militærtaktisk fordel vis-à-vis Kina. Disse ubemannede fartøyene vil være vanskeligere for kineserne å ta ut, og like viktig, mindre smertefullt for USA å miste.

Tjenestepersoner i USAs marine har allerede sagt at de ønsker seg en blanding av robot-«speiderskip» – som kan fungere som lokkeduer for å trekke til seg skudd og missiler fra kinesiske våpensystemer – og ubemannede missilbåter som kan å slå til det som speiderskipene eventuelt oppdager.

Missiler

Hele det amerikanske militæret – ikke bare marinen – kommer til å investere i å opprette et arsenal av langdistanse presisjonsmissiler for å motvirke Kinas kapasiteter. Nå som USA har trukket seg fra INF-avtalen med Russland fra 1987, står det fritt til å utvikle slike våpen.

De nye missilene vil kunne bli skutt fra de nye robotfartøyene, tradisjonelle krigsskip og ubåter, samt fly og til og med lastebiler som drives av hæren og marinen. Målet er å utvikle en ny type mye raskere hypersonisk missil som er i stand til å penetrere kinesisk luftforsvar.

Les også: Tverrpolitisk rapport: USAs militære forsprang forvitrer lynraskt

Det har lenge vært spekulert i at USA trakk seg fra INF-avtalen ikke på grunn av Russland, men primært på grunn av Kina – som ikke har vært en del av INF-avtalen og derfor ikke vært forpliktet til å avstå fra å utvikle slike våpensystemer.