Somalias statsminister Hassan Ali Khaire er norsk-somalier. Men returer til landet er fortsatt vanskelig å gjennomføre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ifølge tall fra det danske utlendingsdepartementet har nøyaktig 534 somaliere fått oppholdstillatelsene i Danmark inndratt i perioden 1. januar 2017 til 30. november 2018. Men bare 28 av dem har sikkert forlatt landet, skriver den danske avisen Berlingske Tidende, som siteres av nettavisen Den Korte Avis. Nå krever Dansk Folkeparti en forklaring.

annonse

Ifølge den siste uttalelsen fra Nasjonalt Utreisesenter. som ligger under Nasjonalpolitiet, var 16 somalier i såkalt utgangsstilling 4. desember 2018, men her ser det ut til at det bare er avviste asylsøkere.

I Danmark bodde det i alt 21.210 somaliere pr. 1. januar 2018, hvorav det store flertallet, eller totalt 12.270, mottok dansk statsborgerskap.

Det er blant de resterende 8 940 somaliere at innvandringsmyndighetene hittil har bestemt at 534 av dem nå kan sendes trygt hjem. Somalier som hittil har fått oppholdstillatelse, blir ikke personlig forfulgt og er derfor ikke med i FNs flyktningkonvensjon. Det samme gjelder for nesten alle flyktninger fra Syria. De er personer som har flyktet fra uro og har derfor fått midlertidig beskyttelsesstatus.

Det har vært mye diskusjon om hvorvidt det er greit å sende somalierne tilbake til Mogadishu, men ifølge en beslutning fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er det ingenting som hindrer det. Nå vil Dansk Folkepartis innvandringspolitiske talsmann Martin Henriksen ha en forklaring på hvorfor ikke flere er sendt hjem.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.