Somalias statsminister Hassan Ali Khaire er norsk-somalier. Men returer til landet er fortsatt vanskelig å gjennomføre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Ifølge tall fra det danske utlendingsdepartementet har nøyaktig 534 somaliere fått oppholdstillatelsene i Danmark inndratt i perioden 1. januar 2017 til 30. november 2018. Men bare 28 av dem har sikkert forlatt landet, skriver den danske avisen Berlingske Tidende, som siteres av nettavisen Den Korte Avis. Nå krever Dansk Folkeparti en forklaring.

Ifølge den siste uttalelsen fra Nasjonalt Utreisesenter. som ligger under Nasjonalpolitiet, var 16 somalier i såkalt utgangsstilling 4. desember 2018, men her ser det ut til at det bare er avviste asylsøkere.

I Danmark bodde det i alt 21.210 somaliere pr. 1. januar 2018, hvorav det store flertallet, eller totalt 12.270, mottok dansk statsborgerskap.

annonse

Det er blant de resterende 8 940 somaliere at innvandringsmyndighetene hittil har bestemt at 534 av dem nå kan sendes trygt hjem. Somalier som hittil har fått oppholdstillatelse, blir ikke personlig forfulgt og er derfor ikke med i FNs flyktningkonvensjon. Det samme gjelder for nesten alle flyktninger fra Syria. De er personer som har flyktet fra uro og har derfor fått midlertidig beskyttelsesstatus.

Det har vært mye diskusjon om hvorvidt det er greit å sende somalierne tilbake til Mogadishu, men ifølge en beslutning fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er det ingenting som hindrer det. Nå vil Dansk Folkepartis innvandringspolitiske talsmann Martin Henriksen ha en forklaring på hvorfor ikke flere er sendt hjem.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon