Nordnorsk forfatterlag reagerer med sterk uro etter at politiet i Oslo har siktet Black Box-teateret og kunstnerne bak forestillingen «Ways of Seeing».
– Om det noen gang har skjedd, må det være svært lenge siden politiet har siktet en teatersjef med krav om husransaking i en kunstnerisk organisasjon, heter det i en uttalelse fra forfatterlaget.
De oppfordrer til «en sterk og uinnskrenket ytringsfrihet».
Det er om lag 150 forfattere i Nordnorsk forfatterlag.
Les også: Kunstnere og teaterdirektør siktet etter forestilling
Onsdag ble teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland og de fire kunstnerne bak forestillingen «Ways of Seeing» siktet for å ha krenket privatlivets fred etter at justisminister Tor Mikkel Waras samboer anmeldte dem i desember.
I teaterforestillingen brukes det bilder av boligen til Wara og hans samboer Laila Anita Bertheussen. Bildene er tatt uten samtykke fra samboerparet. Teaterforestillingen ble opprinnelig satt opp i november, og i kjølvannet av dette skjedde en rekke ildspåsettelser og truende hendelser ved Wara og Bertheussens bolig og eiendom.
Torsdag ble Bertheussen siktet for å ha diktet opp en straffbar handling i forbindelse med en brann i parets bil natt til 10. mars. Hun nekter straffskyld.
Les også: Historikere: – Wara-saken handler om innvandring
Politiet har understreket at siktelsen mot teateret ikke har sammenheng med forholdene Bertheussen er siktet for.
– På grunn av sakens særpreg krever akkurat denne konflikten at politi og politikk ikke blandes sammen, ber forfatterlaget.