REUTERS/Stringer (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
annonse
annonse

En tredel av de tilbakevendte IS-terroristene har begått kriminelle handliner, etter tilbakekomst, ifølge en ny kartlegging. 

SVT har kartlagt 41 returnerte IS-krigere, og funnet ut at en tredel enten er blitt dømt eller mistenkt for kriminalitet, etter å ha forlatt krigen og dratt tilbake til Sverige.

Dommer som forekommer blant disse menneskene omfatter narkotikakriminalitet, tyveri, svindel, utpressing, grov misbruk og hvitvasking av penger. Flere har også havnet i skattekonflikter.

annonse

Les også: Säpo: – Islamister utgjør den største terrortrusselen mot Sverige

Drap

SVT nevner eksempelvis en hendelse som fant sted i Örebro i fjor sommer. En 31 år gammel mann ble filmet av naboer da han sammen med flere andre angrep en ung mann, som lå på bakken ved siden av bolighusene. Mannen som – ifølge politiets etterforskning – hugget offeret med en saks, er nå dømt for mord. Han var en av de omlag 150 personene som reiste fra Sverige for å bli med i jihadistiske grupper i Syria og Irak.

annonse

Opptaket viser hvordan han stikker den unge mannen minst syv ganger i hodet. Han leverte også et automatisk våpen til en annen mann, som rettet den mot den 20 år gamle gutten. Ifølge anklageren prøver han å skyte, men fikk ikke våpenet til å fungere. I stedet bruker han våpen som vakt og slår flere slag med full kraft mot mannen, ifølge Expressens referat fra rettssaken.

Les også: Nesten ingen fremmedkrigere dro etter at Hussain ble tatt

Dømt for terror

Politiet gjennomførte et søk på en mann på 33 år, i forbindelse med en sak i Skaraborgs län. Der fant de et USB-kort med filmer og bilder som viste hvordan to menn fikk halsen skåret over i Syria, skriver BT.

33-årigen og en annen fra Göteborg ble dømt til fengsling for terrorhandlinger. 33-åringen ble også dømt for grov utpressing i forbindelse med narkotika.

Sikkerhetstjenesten

Den svenske sikkerhetstjenesten ønsker ikke å kommentere handlinger begått av tilbakevendte IS-terrorister, men bekrefter et nært samarbeid med andre politimyndigheter, svenske straffeautoriteten og det svenske skatteverket.

«Formålet er å beskytte Sverige og demokratiet. Innenfor rammen av dette oppdraget følger vi en rekke forbrytelsesaktive personer innenfor ulike ekstremistiske grupper, som har en intensjon og evne til å begå forbrytelser, som for eksempel kan være relatert til terrorhandlinger», sier Gabriel Wernstedt, pressesekretær ved Säpo.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon