Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tar en selfie på toppen av Marienlyst-bygningen. Foto: NTB scanpix.

Slik er klagene til Kringkastingsrådet etter at NRK Satiriks har lagt ut deler av Anders Behring Breiviks «manifest» Resetts sider.

annonse

Kringkastingsrådets sekretær Erik Skarrud opplyste tidligere i dag at det har kommet rundt 60 klager etter at NRK Satiriks brukte en falsk profil til å legge utdrag fra 22. juli-terroristen Anders Behring Breviks «manifest» i Resetts kommentarfelt, oversatt til nynorsk.

Her er noen av klagene. Ifølge Kringkastingsrådet er disse representative for klagestormen mot NRK. 

–Jeg vil klage på at en NRK-journalist opprettet en falsk profil for å poste sitater fra Breiviks manifest, oversatt til nynorsk, på nettstedet Resett. Det er nokså utrolig, uetisk og dessuten mislykket, skriver en klager.

En lisensbetaler formulerer seg slik:

–Jeg viser til NRKs provokative angrep gjennom falsk profil (Jan A. Johansen) av avdelingen «Satirix» på nettavisen Resett. Når statskanalen NRK prøver å legge lokk på ytringsfriheten ved å infiltrere kommentarfeltet på Resett med Behring Beiviks tekster som ligger godt innenfor ytringsfrihetens grenser, for å tvinge Helge Lurås til å gå av, har NRK trådt langt over streken for all anstendighet. NRK mail til Lurås: «Har du noensinne vurdert å forlate jobben som redaktør for Resett etter kritikk om at dere videreformidler hat og konspirasjonsteorier?» Jeg kan ikke godta at NRK benytter mine lisenspenger til å bedrive politisk propaganda, også klart i strid med egne retningslinjer og «vær varsom-plakaten».

Les også: Les Jan A. Johansens (også kjent som NRKs/ABBs) samlede verker

En klager reagerer på  NRKs metoder: 

Når Satirisk jobber med undercover stories og oppfører seg som agenter har NRK brutt demokratiske og etiske grenser. Det virker som om at dette og andre programmer er ledd i en svertekampanje mot bl.a. Resett og fundert i en sosialistisk agenda. Ønsker at nyhetsbildet som NRK skal skildre blir mer nyansert og objektivt generellt!

En annen klage mener dett er et bunnmål fra NRK: 

Jeg klager med dette på deres forsøk på å koble Resett opp mot terroristen Behring Breivik gjennom programmet satirisk. En av deres medarbeidere opprettet en falsk profil i Resetts kommentarfelt og la inn sitater fra Breiviks «manifest». Dere nådde med dette et absolutt bunnmål og jeg synes det er trist at mine lisenspenger er med på å finansiere slikt søppel. Skam dere!

Ikke instruerende myndighet

Alle kan klage til rådet. Det er rådets medlemmer og sekretariat som bestemmer hvilke saker som skal tas opp til behandling. Rådet kan deretter komme med en uttalelse, om de ønsker å gjøre det.

Kringkastingsrådet har ingen instruerende myndighet over for NRK.

Her kan du lese om hvordan du går frem for å klage til Kringkastingsrådet. 

La inn meldinger

Den skattefinansierte kringkasteren har selv beskrevet hvordan de la inn meldinger fra Anders Behring Breiviks manifest i Resetts kommentarfelt:

Før jul fikk NRK Satiriks oversatt sentrale deler av Utøya-terroristens såkalte manifest, «2083 – A European Declaration of Independence», til nynorsk. Hensikten var å vise at det som ble oppfattet som radikalt hatefulle meninger i 2011 nå er blitt dagligdags i den politiske samtalen i Norge. I tillegg: at språkbruken og det politiske innholdet i terroristens manifest er moderat sammenlignet med mye av det som sies og menes på nettet i 2019. F

I januar skapte redaksjonen en figur kalt Jan Atlas Johansen, en pensjonert industriarbeider. Johansen ble utstyrt med profiler på Facebook, Twitter og Tinder, samt en e-postadresse. I løpet av vinteren har Jan A. Johansen vært en aktiv deltager i debattene på Resett. Dette er en nettavis som ble etablert i 2017, blant annet av milliardærene Jan Haudemann-Andersen og Øystein Stray Spetalen, og som hele tiden har vært ledet av Helge Lurås.

Jan A. Johansen har i løpet av vinteren sendt inn 39 innlegg til Resett, hvorav noen lange og noen litt kortere. Samtlige innlegg er direkte avskrift fra Anders Behring Breiviks manifest, men oversatt til nynorsk. Temaene har blant annet vært islam, feminisme, norske medier, politisk korrekthet og den norske eliten. Samtlige av de 39 innleggene er blitt godkjent av Resetts moderator, og så publisert og presentert for Resetts lesere. Noen av innleggene har i tillegg fått mange likerklikk. Det er særlig de mest aggressive innleggene som er godt likt.

 

 

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.