Illustrasjonsbilde. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse

Det bir stadig mer vold mot lærere i skolen, i Danmark som i Norge. Bare i én liten dansk by ble det registrert 11 tilfeller av vold og trusler mot lærere i fjor.

annonse

Odsherred kommune er en mindre dansk kommune på Sjælland, med rundt 32 000 innbyggere. Bare i denne lille byen var det registrert 11 tilfeller av vold og trusler mot lærere i byens skoler i fjor, og det er trolig store mørketall.

annonse

De 11 registrerte vold- og trusselhendelsene fant sted de første ni månedene i 2018. Hendelsene fremkommer i en undersøkelse, som skolekretsens leder Christina Even har postet i forbindelse med kretsens generalforsamling. Dette rapporterer regionalavisen Sjællandske.

Les også: Svenske foreldre holder barna hjemme fra skolen

Men i virkeligheten skjer det enda flere tilfeller der elever utøver vold, trusler eller angrep på lærere, mener kretslederen. Det er trolig vesentlige mørketall. «Vi hører fra skolens representanter og medlemmer om flere saker enn vi ser registrert», sier hun. «Noen steder har volden blitt mer akseptert, fordi hvis det skjer ofte, blir det dessverre normalt.»

annonse
annonse

Les også: Elever tiltalt for vold på skoler i Oslo

Også i Norge

Lederen for den danske skolekretsen mener det er viktig å registrere voldshandlingene mot lærerne. «Vi gjør dette fordi vold og trusler ikke tilhører grunnskolen, men spesielt fordi uanmeldte hendelser ikke kan hjelpe våre medlemmer når de blir så syke at de ikke lenger kan håndtere et arbeid i grunnskolen», understreker hun i rapporten.

Les også: Rasistisk parti i Sør-Afrika erklærer hvite mennesker uønskede 

Også i Norge er skolevold blitt et voksende problem. Ifølge TV2 viser tall fra Utdanningsetaten en tredobling av svært alvorlige voldstilfeller fra 2015 til 2017. Hele 84 prosent av de som utøver volden er barn mellom seks og 13 år. Utdanningsetaten sier at noe av økningen i antall hendelser kan skyldes bedre rapportering.

Les også: Hver skoledag blir 6 lærere i Oslo utsatt for vold, det er en dobling på ett år

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.