illustrasjonsfoto: Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Del

Muslimer oppvokst i Vesten er mer ekstreme enn muslimer født og oppvokst i andre land. Forskere mener vestlige land må ta en del av skylden for dette.

Ifølge forskere ved Uppsala universitet i Sverige er det slik at muslimer født i Vesten i større utstrekning støtter ekstreme ideer, sammenlignet med muslimer født og oppvokst i andre land. Dette skriver universitetet i en pressemelding. 

Ifølge forskerne er det en vanlig oppfatning at trusselen fra jihadister kommer fra land utenfor Vesten. Sammenstillinger forskerne har laget viser imidlertid at en majoriteten av de islamistiske terrorangrepene blir begått av personer som er født og oppvokst her.

Les også: Vår tids største terrortrussel kommer fortsatt fra fanatisk islam

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Identitet

Forskerne har sammenlignet muslimer født og oppvokst i Europa og USA, med muslimer som er født utenlands, men som har innvandret til Vesten. De fant at førstnevnte gruppe i høyere grad identifiserte seg med muslimer som gruppe, og viste tegn til sinne over hvordan muslimer behandles. 

– Det viktigste funnet var dog at muslimer født i Vesten medga en større villighet til å bruke vold for å forsvare muslimer rundt omkring i verden, skriver universitetet i pressemeldingen. 

Les også: Professor advarer mot islamisme i Norge: – Det kan bli ganske guffent etter hvert

«Frustrasjon og sinne»

Forskerne mener at det er en opplevelse av at muslimer behandles dårlig i Vesten som leder til «frustrasjon og sinne» blant islams tilhengere. Følelsen skal være vesentlig mer påfallende blant muslimer som er født i Vesten, fordi disse angivelig har lettere for å sammenligne hvordan muslimer behandles i samfunnet, relativt til majoritetspersoner. 

– Muslimer som vokser opp i Vesten kjenner seg utstøtte og dette leder til at visse dras til grupper som Den islamske staten i Syria og Irak, som i sin tur har forårsaket enorme flyktningstrømmer for muslimer til Vesten. For personer som er skeptiske til muslimsk innvandring, så ville det derfor være verdt å reflektere mer over hvordan muslimer behandles i Vesten, hevder forskerne i pressemeldingen. 


Del