En grensevakt fra Hamas stenger grenseovergangen i Rafah ved Gazastripens grense til Egypt. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det var bare smil og glede da egyptiske tjenestemenn forrige uke møtte Hamas-ledere for å forhandle frem en langvarig våpenhvileavtale med Israel. Men smilene endret seg raskt til raseri da det kom inn melding om rakettangrepet fra Gazastripen mot Tel Aviv.

Det var stor optimisme da møtet begynte, forteller en egyptisk tjenestemann ifølge World Israel News. Den egyptiske delegasjonen regnet med at Hamas ville akseptere de israelske forslagene som egypterne mente ville føre til en stabil og langsiktig ro.

Men da kom en av de ansatte hjelpesmennene i delegasjonen plutselig inn i rommet med et bekymret uttrykk i ansiktet, ifølge tjenestemannen. Han leverte en mobiltelefon til delegasjonslederen. Dermed forsvant smilet.

annonse

Rasende egyptere

Delegasjonslederen ble rasende. Han gjorde det ifølge World Israel News klinkende klart for Hamas-delegasjonen at Egypt ikke ville «løfte en finger» for å stoppe gjengjeldelsen dersom Israel bestemte seg for det, og slo til med følgende skyllebøtte:

– Hvis Israel bestemmer seg for å starte en omfattende operasjon i Gaza vil Egypt ikke stoppe de israelske angrepene. Selv om Israel dreper hver eneste av dere og gjenoppretter kontrollen i Gaza, vil Egypt og dets allierte ikke løfte en finger for å stoppe det israelske svaret.

annonse

Hamas sin delegasjonsleder Yahyah Sinwar ble anklaget for dobbelthandling som mens Egypt prøvde å få til en fredsavtale gikk bak ryggen deres og skjøt raketter mot Tel Aviv.

Ikke første gang

Yahyah Sinwar, på sin side, svarte at Hamas ikke stod bak rakettangrepene, og ba den egyptiske delegasjonen formidle det til de israelske militære

De to rakettene ble sendt mot Tel Aviv klokken 9:00 forrige torsdag. Ni andre raketter ble samtidig sendt mot lokale samfunn i det sørlige Israel. Israel svarte med å angripe 100 Hamas-baser på Gazastripene, for det meste tomme militæranlegg og bygninger.

Det er ikke første gang ledelsen på Gazastripen har fått klar beskjed fra Egypt. I fjor, da Hamas arrangerte demonstrasjoner med angrep på grensegjerdet mot Israel, og Israel svarte med skarpe skudd, ble Hamas-leder Ismail Haniyeh hentet av et egyptisk helikopter og flydd til den egyptiske etterretningstjenestens hovedkvarter Egypt. Der ble han vist bilder, som Egypt trolig hadde fått fra Israel, som viste Hamas-operatører som betalte tenåringer for å risikere å dø i nærheten av gjerdet.

Haniyeh skal ifølge en tilstedeværende egyptisk tjenestemann ha blitt fortalt i klare ordelag at de dødes blod var på hans og Hamas militære leder, Yahya Sinwar, sine hender.

annonse

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon