Pia Marie Roll. Skjermbilde NRK.
annonse

Teater-regissør påstår Resett og de med makt i Norge er rasister. Uttalelsene skaper sterke reaksjoner.

Black Box regissør Pia Maria Roll måtte svare for seg under en debatt på NRK torsdag kveld om hvorfor teaterstykket «Ways of seeing» har smugfilmet husene til blant andre Helge Lurås og Christian Tybring Gjedde.

– Ett av de viktigste spørsmålene i vår tid er hvorfor er høyreekstemisme på framfart. Det vi har prøvd å undersøke og si noe om. Det er jo ikke det at alle disse vi har forsøkt å forstå noe om er rasister, var det uklare svaret hun ga etter spørsmål om hva teaterstykket handlet om.

annonse

Les også: TV 2-Græsvik fortsetter Resett-hetsen: – Nasjonalister, rasister og autokratlogrende idioter

Etter å ha blitt stoppet av NRK-programleder Fredrik Solvang som kunne informere at også justisministerens hus ble smugfilmet, hevdet Roll at de med makt i Norge er rasister.

– Det som er blitt veldig tydelig er at for å oppnå makt i Norge i dag så må du enten være rasist, eller du må akseptere rasistisk retorikk på ett eller annet vis. Det gjelder ikke bare høyresiden, det gjelder også venstresiden, sa Roll.

– Ekstremist

På sosiale medier er det mange som reagerer sterkt etter den oppsiktsvekkende påstanden og teater-regissøren blir blant annet kalt en ekstremist.

– For ein jævla ekstremist, denne teatersjefen for #blackbox Pia Maria Roll på debatten. Herregud. Nesten som om eg må gøyme meg bak puta i skam over at det går an, raser en person.

annonse
annonse

Andre kaller hennes påstander for spinnville.

– En spinnvill påstand fra Black Box-regissør Pia Maria Roll i Debatten. Et ekstremt snevert verdensbilde, er nok de fleste enig i, skriver frilansjournalist og forfatter Fredrik Drevon.

Men Black-Box regissøren får også støtte. Mahmod Ahmad (SV) synes Roll har bein i nesa og er tøff etter rasisme-påstanden.

– Hats off til regissøren i Black Box. Tøff dame med bein i nesa. Her fikk programleder noe å bryne seg på, skriver han på Twitter.

annonse

På nettsiden til Black Box hevder de at de har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn» i sin begrunnelse på hvorfor de smugfilmet private hus.

Rasistiske Resett

I slutten av sendingen ble nettavisen Resett dratt frem som et eksempel på en av de som sprer rasisme.

– Vi kan diskutere rasisme. Det som står i Resett, når skal vi begynne å være klar på at det er rasisme, spurte Roll.

annonse

– Du kan ikke si det, det er generalisering. Det er veldig mange mennesker som jobber i Resett. Du kan ikke stå her å si at det som står i Resett er rasistisk, da må du komme med noe konkret, svarte Resetts journalist Maria Zähler.

Se utdrag fra NRK-debatten i videoklippet under:

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon