Pia Marie Roll. Skjermbilde NRK.

Teater-regissør påstår Resett og de med makt i Norge er rasister. Uttalelsene skaper sterke reaksjoner.

annonse

Black Box regissør Pia Maria Roll måtte svare for seg under en debatt på NRK torsdag kveld om hvorfor teaterstykket «Ways of seeing» har smugfilmet husene til blant andre Helge Lurås og Christian Tybring Gjedde.

– Ett av de viktigste spørsmålene i vår tid er hvorfor er høyreekstemisme på framfart. Det vi har prøvd å undersøke og si noe om. Det er jo ikke det at alle disse vi har forsøkt å forstå noe om er rasister, var det uklare svaret hun ga etter spørsmål om hva teaterstykket handlet om.

Les også: TV 2-Græsvik fortsetter Resett-hetsen: – Nasjonalister, rasister og autokratlogrende idioter

Etter å ha blitt stoppet av NRK-programleder Fredrik Solvang som kunne informere at også justisministerens hus ble smugfilmet, hevdet Roll at de med makt i Norge er rasister.

– Det som er blitt veldig tydelig er at for å oppnå makt i Norge i dag så må du enten være rasist, eller du må akseptere rasistisk retorikk på ett eller annet vis. Det gjelder ikke bare høyresiden, det gjelder også venstresiden, sa Roll.

– Ekstremist

På sosiale medier er det mange som reagerer sterkt etter den oppsiktsvekkende påstanden og teater-regissøren blir blant annet kalt en ekstremist.

– For ein jævla ekstremist, denne teatersjefen for #blackbox Pia Maria Roll på debatten. Herregud. Nesten som om eg må gøyme meg bak puta i skam over at det går an, raser en person.

Andre kaller hennes påstander for spinnville.

– En spinnvill påstand fra Black Box-regissør Pia Maria Roll i Debatten. Et ekstremt snevert verdensbilde, er nok de fleste enig i, skriver frilansjournalist og forfatter Fredrik Drevon.

Men Black-Box regissøren får også støtte. Mahmod Ahmad (SV) synes Roll har bein i nesa og er tøff etter rasisme-påstanden.

– Hats off til regissøren i Black Box. Tøff dame med bein i nesa. Her fikk programleder noe å bryne seg på, skriver han på Twitter.

På nettsiden til Black Box hevder de at de har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn» i sin begrunnelse på hvorfor de smugfilmet private hus.

Rasistiske Resett

I slutten av sendingen ble nettavisen Resett dratt frem som et eksempel på en av de som sprer rasisme.

– Vi kan diskutere rasisme. Det som står i Resett, når skal vi begynne å være klar på at det er rasisme, spurte Roll.

– Du kan ikke si det, det er generalisering. Det er veldig mange mennesker som jobber i Resett. Du kan ikke stå her å si at det som står i Resett er rasistisk, da må du komme med noe konkret, svarte Resetts journalist Maria Zähler.

Se utdrag fra NRK-debatten i videoklippet under:

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.