Thierry Baudet, Forum for demokrati, snakker med pressen etter regionalvalget i Nederland 21. mars 2019. (Photo by Robin Utrecht / ANP / AFP) / Netherlands OUT
annonse
annonse

Etter onsdagens regionalvalg heter det nye stjerneskuddet i nederlandsk politikk Thierry Baudet, leder for det EU- og innvandrerskeptiske partiet Forum for demokrati.

Etter PK-skalaen er han plassert på ytre høyre fløy sammen med Geert Wilders Frihetsparti.

Regionalvalget danner grunnlaget for sammensetningen av overhuset (senatet) i det nederlandske parlamentet, og det er klart at Mark Ruttes regjeringskoalisjon vil tape sin majoritet der. Koalisjonen ligger an til 31 mandater mot de 38 som i dag gir et flertall på ett mandat i et senat med totalt 75 representanter.

annonse

Les også: Nederlandske moskeer krever at Geert Wilders fjernes fra Twitter

Forhandlinger

Dermed må Rutte ut i nye koalisjonsforhandlinger. Et eller annet får han sikkert til. Det er flere alternative støttespillere, bl.a. de grønne, og hovedmålet er nå som før å holde multikulturalistene ved makten. Rutte står forøvrig for tur til et toppverv i Brussel.

Baudet opprettet Forum for demokrati høsten 2016, tidsnok til å delta i parlamentsvalget i 2017. Partiet fikk da 1,8 prosent av stemmene. I sitt første regionalvalg kommer de inn i senatet med 10 representanter og blir nest største gruppe etter Ruttes egen på 12.

Geert Wilders og Frihetspartiet må da riktignok avgi 3 av sine mandater, men samlet får de to partiene 16 representanter, mot Frihetspartiets 9 i dagens senat. På de siste meningsmålingene har Baudet 11,5 prosent og Wilders 10 prosent, totalt 21,5 prosent. I parlamentsvalget i 2017 fikk de to partiene sammenlagt snaut 15 prosent.

Baudet fikk ekstra stemmer som følge av mandagens terrorangrep som tok tre liv i Utrecht. På et massemøte onsdag gikk han til angrep på Ruttes innvandringspolitikk.

annonse

– Vi ødelegges av dem som skal beskytte oss. Ruttes suksessive regjeringer har lagt grensene åpne, og har sluppet inn hundretusener av mennesker med kulturer som er fullstendig ulike vår egen, sa han.

– På mandag så vi i Utrecht at voldtektsforbrytere og tyver går frie. Det er skammelig, sa Baudet, under henvisning til at den mistenkte, tyrkiskfødte terroristen slapp ut av fengslet for bare 14 dager siden.

Nexit

Baudet har tidligere gått inn for Nexit, dvs. å melde Nederland ut av EU, men han skal ha dempet retorikken noe i forbindelse med Brexit-kaoset. Han er klart innvandringsskeptisk, men har mindre direkte brodd mot islam enn Wilders.

De 570 representantene som onsdag ble valgt til landets i alt 12 provinsforsamlinger, utpeker senatets medlemmer i løpet av mai.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon