Jordan Peterson er aktuell med boka nye regler for livet. Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons
Jordan Peterson. Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons
annonse
annonse

Jordan Peterson skulle egentlig holde en serie med ti forelesninger på Cambridge university.

Rasende protester fikk det teologiske fakultetet ved det berømte universitetet til å si opp avtalen, skriver Daily Mail.

Peterson er professor og klinisk psykolog ved universitetet i Toronto, og ble verdensberømt da han nektet å bøye seg for krav om å tiltale alle med såkalt foretrukket pronomen. Hans kamp mot politisk korrekthet og mangel på ytringsfrihet i de akademiske miljøene har gjort ham til helt for mange, mens store deler av akademia avskyr ham.

annonse

Studenter protesterte

Da det ble kjent at han skulle holde ti forelesninger ved det teologiske fakultetet, protesterte en del av studentene umiddelbart. Studentunionen ved Cambridge skrev på Facebook:

– Når vi refererer til at Petersons synspunkter ikke er representative for studentmassen, henviser vi direkte til hans historie om å aktivt fremme diskriminerende synspunkter mot minoritetsgrupper, det handler ikke om akademisk frihet.

annonse

Studentunionen hevder det er en «politisk handling» å «legitimere figurer som Peterson», og ønsker altså ingen akademisk frihet for de med feil meninger.

Les også: 12 regler for et meningsfullt liv: Jordan B. Peterson

Postmodernisme

Peterson er en sterk motstander av kulturmarxisme og postmoderne ideer som identitetspolitikken. Han har studert katastrofene som rammet verden i det 20. århundre, og advarer sterkt mot kollektivismen han nå ser brer seg fra akademia og utover storsamfunnet.

Han er en forkjemper for å ta vare på sitt eget hus først før man forsøker å redde verden, og hans YouTube-videoer med lange foredrag om psykologi, religion, tradisjoner og filosofi er sett av mange millioner.

Peterson har blitt møtt med sterk kritikk for sine uttalelser om feminisme, transpersoner og rase, og har betegnet begrepet «hvite privilegier» som en «marxistisk løgn».

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon