Streikende skoleelever med paroler utenfor Stortinget fredag. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Den såkalte skolestreiken for klimaet, som først ble utført av svenske Greta Thunberg, har kommet til Norge. Hver fredag skulker nå mange elever skolen i kamp mot sola, eller slik de oppfatter det – menneskeskapte klimaforandringer.

Sist fredag møtte hele 15 000 elever opp foran stortinget for å vise sin misnøye med det de oppfatter som politikernes manglende vilje til å gjøre noe med det de ikke kan få gjort noe med uansett.

På samme måte som det er voksne bak protesten til Greta Thunberg, er det også voksne bak protesten til skoleelevene. Kunnskapsminister Jan Tore Sanner sier klart ifra om at man ikke kan få gyldig fravær for en slik streik. Fylkeskommunene som eier de videregående skolene i Norge, vil alle, med to unntak, føre opp fraværet som ugyldig. Men alikevel er det voksne fra alle leire, også lærere og politikere, som oppfordrer elevene til det som ikke kan beskrives som annet enn sivil ulydighet.

annonse

Les også: Skolestreik for klimaet er kommet til Norge for fullt – mengder av elever skulker hver fredag

Å forsøke å få sola til å slutte å forandre klimaet ved å gå ut i streik, blir som Icarus som forsøkte å flykte fra fengsel ved å bruke kunstige vinger av voks, bare for å se dem smelte når han kom for nær sola og falt så i sjøen og druknet.

Med sin håpløse og tanketomme streik har disse elevene oppnådd flere ting – nemlig mer forurensing og bidrag til fortsatte klimaendringer hvis de skal tro på seg selv. McDonalds og Burger King restaurantene i Oslo fikk nok økt sin omsetning betraktelig denne dagen. Man blir jo sulten av å streike må vite. Flere steder i Oslo ble det observert så mange skoleungdommer at vektere måtte nekte flere av dem å komme inn.

Søppel fra plakater som var brukt under streiken festet med gaffateip, lå strødd rundt om flere steder.

annonse
Foto: Adrian Stenberg

Alt i alt kan man si at det hele var en svært vellykket streik hvor dobbeltmoralen endelig fikk sin egen dag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon