Recep Tayyip Erdogan / AFP FOTO / Adem ALTAN
annonse
annonse

Berlin ønsker å kutte de institusjonelle og finansielle båndene mellom den tysk-muslimske befolkningen og tyrkiske styresmakter.

Financial Times skriver at en talsmann for det tyske innenriksministeriet, Markus Kerber, sier at det er nødvendig å redusere den betydelige innflytelsen som den tyrkiske staten har på landets muslimer. Tyske myndigheter ønsker å utvikle en egen tysk versjon av islam ved å blant annet kreve at imamer som preker på tysk jord er utdannet i Tyskland.

– Målet er å redusere utenlandsk påvirkning – både finansiell og personlig – på Tysklands muslimske miljøer for å forsikre at muslimer blir bedre integrert i det tyske samfunnet, sier han.

annonse

Tiltakene er knyttet til tilstrømmingen av i overkant av en million muslimer til Tyskland under flyktningkrisen i 2015-2016, og har blitt iverksatt for å bekjempe en økende grad av islamisme blant landets muslimske befolkning.

Tyrkisk innflytelse

Tyrkia har en stor rolle i Tysklands muslimske miljøer takket være den tyrkiske-islamske unionen for religiøse affærer – kjent som Ditib. Organisasjonen er en del av den tyrkiske statens direktorat for religiøse affærer og styrer over 900 av Tysklands rundt 2400 moskéer. Imamene i disse moskéene er sendt fra Tyrkia, preker på tyrkisk og får lønnen sin betalt av den tyrkiske staten.

Les også: Erdogans regjeringsparti på krigsstien foran valget i Tyrkia

annonse

– Den tyrkiske staten må akseptere at de dagene da den hadde total kontroll over tyske moskéer gjennom Ditib nå er historie. Det må den bare vende seg til, sier Kerber.

Europeisk islam

Tyske myndigheter sier at tyske muslimer har rettigheten til å bli preket til på tysk og ha imamer som kjenner til realitetene ved det daglige livet i Tyskland. De tar således høyde for å skape det de kaller for en «tysk islam».

Den tyske statens ønske om å spille en større rolle i det islamske miljøet har blitt applaudert av flere liberale tysk-muslimske lærde. Men har ikke falt i god jord hos en gruppe islamske geistlige – som klagde høylytt mot de foreslåtte tiltakene under en konferanse organisert av Ditib tidligere i år.

– Et hvilket som helst forsøk på å introdusere en «tysk islam» eller en «europeisk islam» står i kontrast til universaliteten til islam som belyser alle aldre og steder på samme tid, het det i en felles uttalelse fra gruppen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon