Pia Marie Roll. Skjermbilde NRK.
annonse
annonse

Kunstnere bak «Ways of Seeing» får 2,7 millioner i stipend av Kulturrådet.

Skuespiller Pia Maria Roll får litt over 1,3 millioner kroner fordelt på fem år, Sara Baban får litt over 500.000 kroner fordelt på to år, og Hanan Benammar får litt over 800.000 kroner fordelt på tre år. Totalt er det snakk om 2,7 millioner kroner.

Avgjørelsen om hvem som skulle få Statens kunstnerstipend ble tatt i forrige uke. Totalt deles det ut 861 stipender, og blant dem som får støtte er noen av kunstnerne bak det omstridte teaterstykket «Ways of seeing», skriver NRK.

annonse

– Jeg var med på å godkjenne dette. Fagkomiteen har vurdert at disse kunstnerne har den faglige kvaliteten som trengs og de får stipendiene etter en kunstfaglig vurdering, forklarer utvalgsleder i Kulturrådet Trude Gomnæs Ugelstad.

Kommentar

Det finnes naturligvis de som påberoper seg en særlig innsikt opphøyd over andre om hva kunst er. Med teknisk vanskelig øvelser som klassisk malekunst var det jo relativt greit å se om noen hadde evner. Det samme gjelder de som behersker skrivekunsten (med mulig unntak av poesi). Med den moderne kunsten det siste hundreåret har det blitt vanskeligere å bedømme.

Alskens spillopper kan nå fremstilles som kunst av selvhøytidelige mennesker. Det er nå greit nok, men det blir mer problematisk når de må finansieres av skattebetalerne. For det innebærer at vi andre rett og slett må jobbe som slaver for at en gruppe mennesker, av varierende begavethet, skal få leke seg, eller more seg, eller slappe av og gjøre praktisk talt ingenting.

annonse

Les også: Kartlegger «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer idiotisk samfunn»

Behovet for statlige stipender, som kommer i tillegg til den direkte støtten de gjerne får på andre ordninger, viser tydelig at det ikke er noen betalingsvillighet hos publikum for det disse «kunstnerne» lager. Så da må det altså begrunnes i andre felles interesser samfunnet skulle ha av å holde slik aktivitet i live.

De fleste kunstnere lever anonyme tilværelser i en boble som innbefatter dem selv og de som tildeler dem penger. Det går stort sett under radaren for folk flest og gjemmes bort i statsbudsjettet. Og når det settes fokus på pengebruken og man gjør dem som fortjent til latter, så svarer de indignert. Mia Habib gikk til og med til politianmeldelse av Resett fordi hun ble latterliggjort i kommentarfeltet. Hun mente seg utsatt for «hatytringer».

Les også: Mia Habib får tildelt 11.2 millioner skattekroner fra Kulturrådet

Black Box-gjengen gjør sprøere og sprøere ting for å klare å vekke oppmerksomhet. Men det er egentlig bare en indikasjon på at de mangler sosiale sperrer eller aktivt søker å gjøre ting som andre reagerer negativt på, for deretter å påberope seg at det er kunst. Slike påfunn er ikke vanskelig å tenke ut, og det er vel ikke skattebetalernes ansvar å lønne folk som er sosialt mistilpasset. Vi har sosialkontoret til slikt. Og i den grad de kan utføre en vanlig jobb, må det da kunne finnes omsorgsyrker hvor de kan jobbe.

annonse

I sin egen verden tar de og Kulturrådet sikkert all ståheien rundt dem selv nettopp som en indikasjon på at dette er samfunnsengasjerende kunst. Og at de utfører en veldig viktig oppgave.

Og de er i sin fulle rett til å kappe hodet av høns og voldta hverandre med flasker på en scene. Men det må de da kunne gjøre på fritiden slik vi andre må med våre hobbyer. Å få statlige stipender for å drive med tullball burde ikke være en menneskerett.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon