Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold får fredag stillingen som PST-sjef etter Benedicte Bjørnland, etter hva NRK har fått vite. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Hans Sverre Sjøvold (61) håper erfaringen fra et hektisk Oslo politidistrikt vil komme godt med i den nye jobben som PST-sjef.

Det var allerede kjent at Sjøvold var eneste reelle søker på stillingen da søkerlisten ble offentliggjort 12. mars. Fungerende justisminister Jon Georg Dale (Frp) ønsket Sjøvold velkommen i jobben fredag etter at ansettelsen var godkjent i statsråd.

– Jeg kommer fra en hektisk periode i Oslo politidistrikt. Jeg håper den erfaringen jeg har opparbeidet gjennom mange år i etaten, kan hjelpe meg i det nye arbeidet, sa den nye PST-sjefen på en pressekonferanse i Justisdepartementet fredag.

annonse

– Jeg synes det var spennende å få denne muligheten nå på slutten av karrieren, sa Sjøvold.

Dagens PST-sjef Benedicte Bjørnland (53), som har ledet PST siden 2012, begynner 1. april i sin nye jobb som politidirektør.

Sjøvold tiltrer 1. juni. Fram til da skal assisterende PST-sjef Roger Berg fungere som direktør, avløst av avdelingsdirektør Beate Gangås for en periode i mai.

Veldig fornøyd
annonse

– I utgangspunktet så ender vi med en sjef i PST som vi er veldig fornøyd med, og som vil klare å fylle de ulike rollene det innebærer de neste seks årene Vi gambler ikke med kvalifikasjonene til en som skal bli sjef i PST, sier Dale til NTB.

Han omtaler Sjøvold som en meget kompetent søker, og som har den politifaglige tyngden det kreves for å lede PST de neste seks årene. Statsråden er av den oppfatningen at dagens sikkerhetstjeneste fungerer godt og har ingen kommentar til om det er noe som må endres når Sjøvold tiltrer.

Dale fungerte som justisminister fram til klokka 13.15, da han overrakte nøkkelen til nyutnevnt justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Sjøvold har vært politimester i Oslo fra 2012. 61-åringen har også vært assisterende politidirektør, politimester i Vestfold og rektor på Politihøgskolen. Han er gift med sjefredaktøren i Drammens Tidende, Kristin Monstad.

– Dette gir en mulig problemstilling som vi har diskutert mange ganger, og som vi er oppmerksomme og veldig bevisst på i det daglige. Vi er begge representanter for systemer som er taushetsbelagte, så jeg tror vi er svært nøye med det, sier Sjøvold til NTB.

Wara-saken

Sjøvold tar over ledelsen av PST midt i etterforskningen av samboeren til Tor Mikkel Wara, som gikk av som justisminister torsdag.

Bjørnland sa til NRK fredag morgen at det har vært en svært spesiell situasjon for PST å etterforske samboeren til sin øverste sjef.

– Det er selvfølgelig en spesiell situasjon at justisministeren har status som fornærmet i en straffesak, og at hans samboer er siktet i den ene hendelsen og mistenkt i de øvrige. Det sier seg selv at det er en spesiell sak for PST, men det har ikke vært tvil om at påtalemyndigheten er uavhengig i Norge, sier Bjørnland.

annonse
Opplevd som dyktig

Kristin Aga, som leder i Oslo Politiforening, beskriver Sjøvold som en strategisk leder som holder seg på et overordnet nivå, uten å gå ned i detaljer.

– Dette er veldig bra for Politiets sikkerhetstjeneste og litt trist og vemodig for Oslo, som har hatt en leder som jeg har opplevd som dyktig. Vi har stått i mange tøffe situasjoner gjennom politireformen sammen, og det synes jeg vi har klart å løse på en god måte. Det spennende for oss fremover nå er jo hvem som skal inn og erstatte ham, sier hun til NRK.

Aga legger til at det er viktig at stillingen som ny politimester i Oslo lyses ut umiddelbart og at ansettelsesprosess blir grundig.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon