Houthi-militsen i Jemen støttes av Iran. Nå anklager Saudi-Arabia Iran for å stå bak droneangrep mot oljerørledninger. (AP Foto / Hani Mohammed)
annonse

Jemenkrigen går inn i sitt femte år og har blitt et sant sikkerhetspolitisk mareritt for Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. 

annonse
annonse

Jemen-kjenneren Michael Horton fra The American Conservative hevder at krigen har blitt de rike Gulfstatenes utgave av Vietnamkrigen. Det som skulle bli en rask affære, har utviklet seg til å bli en hengemyrskonflikt uten ende i sikte.

annonse

Da Saudi-Arabia gikk inn i Jemen 21. mars 2015, påstod landets mektige kronprins, Mohammed bin Salman, at krigen ville vare maks en måned. Nå fire år senere, er Jemen lagt i ruiner og en humanitær katastrofe uten sidestykke i verden finner sted i landet.

Den har også blitt en svært kostbar affære for de involverte som så langt har kostet milliarder av dollar.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Houthi-militsen

Den offisielle grunnen for at Saudi-Arabia og Emiratene intervenerte i Jemen var for å bekjempe den sjiamuslimske houthi-militsen, som hadde tatt over hovedstaden Sanaa i februar 2015 og stadig utvidet sin innflytelse i landet.

Gulfstatene hevdet at houthiene var en gruppe som fremmet interessene til erkefienden Iran, og intervenerte derfor i Jemen for å stoppe dem.

Les også: Jemen: Slaget om Hodeida og endeløse humanitære katastrofer

Det har dog blitt tydeligere og tydeligere at houthiene er en helt selvstendig gruppe som ikke tar ordre fra Iran, men som kun mottar begrenset militær støtte fra landet.

Utmattelseskrig

Saudi-Arabia og Emiratene kunne hatt godt av å lese seg opp i Jemens historie. Det har bekjempet flere av historiens tidligere stormakter som har forsøkt å invadere lutfattige landet – blant annet romerne, osmannerne og britene.

Houthiene har vist seg til å være noen ekstremt habile krigere som fører en svært kostbar utmattelseskrig mot inntrengerne – som fortsetter å blø ressurser i høyt tempo.

Krigen har derfor fått omvendt effekt enn ønsket for de rike Gulfstatene. Den har paradoksalt nok endt opp med å styrke erkefienden Irans innflytelse og posisjon i regionen.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.