Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Ungdommer i Drammen blir utsatt for trusler og vold, og presses for penger av andre ungdommer. Politiet nekter å si noe om gjerningsmennenes bakgrunn.

Forleden dag rapporterte TV 2 om den urovekkende utviklingen i Drammen, som speiler den fremvoksende utryggheten mange andre steder i hovedstadsområdet. TV 2 traff nylig to 17 år gamle gutter i Drammen, som fortalte at de sjelden oppholder seg i byens sentrum, fordi de føler seg utrygge.

Les også: Gjengkrig mellom ungdommer i Oslo

annonse

Utpressing

For den ene av de to begynte det hele i februar i år, da vedkommende befant seg på en ungdomsklubb. 

– Før jeg visste ordet av det var det seks eller syv stykker rundt meg. De tok telefonen min, og sa at hvis jeg ikke betalte de 500 kroner, ville de selge den, forteller han.

annonse

Også kameraten forteller at han kan bli oppsøkt i det offentlige rom, og bli utsatt for trusler og utpressing. Han kan eksempelvis bli bedt om å betale 500 kroner for å slippe å få juling.

TV 2 rapporterte ingenting om hvilken bakgrunn gjerningsmennene har, annet enn at det dreier seg om personer som er omtrent like gamle som sine ofre, og at de er mindreårige.

Trend

Geir Oustorp, som leder forebyggende enhet i Drammen for Sør-Øst politidistrikt, forteller Resett at dette dreier seg om en generell trend. Man ser en endret adferd fra ungdommer i enkelte miljøer.

– Saken omhandler i stor grad en trend politiet ser, der ungdom tar i bruk andre måter å tilegne seg penger på enn det klassiske ranet. Vi ser at ungdom i enkelte miljøer nå bytter ut personran med utpressing og vold.

Les også: Ungdomsgjeng steinet vektere i Göteborg

Vil ikke oppgi bakgrunn

– Hva slags bakgrunn har ungdommene som begår denne kriminaliteten?

annonse

– Dette gjelder ungdom fra ulike miljøer og med ulik bakgrunn, sier Oustorp.

Han insisterer på å holde kortene tett til brystet hva gjelder gjerningsmennenes bakgrunn.

– Politiet ønsker ikke å gå nærmere inn på personene som omtales i den aktuelle saken, da det dreier seg om mindreårige.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon