Foto: AP / NTB scanpix

I Canada øker temperaturen dobbelt så mye som i resten av verden, og verst er det nord i landet, ifølge en klimarapport.

annonse

Gjennomsnittstemperaturen i Canada har økt 1,7 grader siden 1948, noe som er over det doble av verdensgjennomsnittet på 0,8 grader. Nord i Canada, rundt polarsirkelen, har temperaturøkningen vært på 2,3 grader i samme tidsperiode.

Temperaturene er ventet å «øke ytterligere i farmtiden som følge av menneskelig aktivitet», heter det i rapporten som canadiske medier har fått på forhånd. Rapporten, som er bestilt av regjeringen, publiseres tirsdag.

Norge er i samme båt som Canada, og gjennomsnittstemperaturen her til lands har økt med om lag 1,3 grader sammenlignet med førindustriell tid (1861–1890).

Ifølge forskningsbaserte beregninger kan temperaturen i Canada bli hele seks grader varmere mot slutten av dette århundret.

– Scenarioene med begrenset oppvarming vil bare skje dersom Canada og resten av verden reduserer karbonutslippene til nesten null tidlig i den andre halvdelen av århundret, heter det i rapporten.

Canada har gjennom Parisavtalen forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med 30 prosent innen 2030 sammenlignet med 2005-nivå.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.