Radikale muslimer demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden i protest mot videoen "Innocence of Muslims" i 2012. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
annonse
annonse

Angivelig diskriminering av muslimer i Vesten får skylden.

I en fersk rapport, skrevet av forskere ved Uppsala universitet, Yale University, Harvard University og Institute of Business Administration i Karachi, fremgår det at muslimer født i Vesten er vesentlig mer disponerte for å utvikle ekstremistiske og voldsforherligende, antagonistiske holdninger til samfunnet de lever i, enn muslimer som har innvandret til Vesten fra ikke-vestlige land. 

I rapporten påpekes det at det er muslimenes opplevelse av å bli negativt særbehandlet i vestlige land som er grunnen til at muslimene radikaliseres. 

annonse

Les også: Muslimer født i Vesten er mer ekstreme enn innvandrede muslimer

Sammenlignelser med majoriteten

Forskerne har utført flere undersøkelser av muslimske miljøer i vestlige land, og har funnet en diskrepans mellom vestlig-fødte muslimer og muslimer som har innvandret. Muslimene ble undersøkt på fire variabler; hvorvidt de identifiserer seg med andre muslimer, hvorvidt de opplever at muslimer diskrimineres, hvorvidt de er sinte på vegne av islam eller muslimer, og hvorvidt de er villige til å bruke vold for å forsvare islam og muslimer mot de opplevde urettferdighetene. 

Resultatene av undersøkelsene viser at muslimer født i Vesten scorer vesentlig høyere på alle disse parametrene, enn muslimer som selv har innvandret hit. Forskerne mener at det å sammenligne seg med majoritetsbefolkningen er «mer fremtredende» for muslimer født i Europa enn for de som er født utenlands. Mønsteret forblir inntakt, også når man korrigerer for sosioøkonomisk status, kjønn og alder.

annonse

For sammenligningens skyld gjorde forskerne også en undersøkelse av en ikke-muslimsk innvandrergruppe i Danmark, de srilankiske tamilene. 

Les også: Norsk muslim: – Folk forstår ikke vårt forhold til profeten og hvor mye vi respekterer ham

Særmuslimsk fenomen

I rapporten konstateres det at tamilene som deltok i testen ikke skiller seg nevneverdig fra de muslimske deltagerne hva gjelder sosioøkonomisk status. Likevel er det færre blant tamilene enn blant muslimene som mener seg være utsatt for gruppe-basert diskriminering og negativ særbehandling. Det slås også fast at diskrepansen som finnes mellom vestlig-fødte muslimer og innvandrede muslimer, ikke speiles mellom tamiler født i Vesten og innvandrede tamiler. Det er tilsynelatende et særmuslimsk fenomen. 

Rapporten avsluttes med en oppfordring til vestlige innvandringskritikere.

annonse

– Så er kanskje det beste rådet til vestlige som er imot muslimsk innvandring, og som er bekymret for terrorisme, å behandle vestlig-fødte muslimer med samme verdighet som de gir andre minoritetsgrupper. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon