Her undersøker politiet åstedet i Prinsens gate i Trondheim sentrum, like etter hendelsen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

I dommen etter dobbeltdrapet i Trondheim i høst konstateres det at gjerningsmannen ble utsatt for vold gjennom oppveksten.

Det mye omdiskuterte dobbeltdrapet i Trondheim har hatt store ringvirkninger i samfunnsdebatten siden i fjor høst, ikke minst i forbindelse med den såkalte Eikrem-saken ved NTNU. 29. mars forkynte Sør-Trøndelag tingrett dom i saken, som Resett har fått tilgang til i sin helhet.

I dommen beskrives hendelsesforløpet, og hvordan den nå dømte, afghanske gjerningsmannen angrep tre andre afghanske migranter inne i en leilighet med hammer og kniv. Den første til å bli slått av gjerningsmannen med hammer, maktet å ta seg ut av leiligheten og ut på gaten. Etter drapene, og etter at gjerningsmannen hadde forlatt åstedet, ble han plukket opp av en ambulanse, og lagt inn til observasjon på sykehus.

Les også: Sterke reaksjoner på NTNU etter at forsker uttalte seg til Resett

Knivstikking

Etter at den overlevende hadde kommet seg ut, angrep gjerningsmannen de to gjenværende guttene som befant seg i en sofa inne i leiligheten. Han angrep med den samme hammeren, og stakk med en kniv med bladlengde på nesten 14 cm, som han hadde tatt med fra kjøkkenet.

Etter å ha drept den ene og påført den andre dødelige skader, lot gjerningsmannen de to ligge nærmest oppå hverandre i en pøl av blod. Han vasket av seg, skiftet genser, tok med seg kniven og penger, og forlot deretter leiligheten.

To døde

Da politiet ankom leiligheten bare noen minutter senere og fant de to afghanerne liggende på gulvet, ble den ene erklært død med en gang. Den andre ble erklært død på St. Olavs hospital litt senere.

En sivil politipatrulje ble sendt ut for å få tak i gjerningsmannen. Da patruljen hadde lokalisert gjerningsmannen, og nærmet seg, dro han frem kniven han hadde tatt med seg fra leiligheten og stakk seg selv i magen gjentatte ganger, til tarmene kom til syne. Politibetjentene, som fryktet at gjerningsmannen skulle påføre seg selv alvorlige skader, skjøt ham så i venstre legg, for så å legge ham i bakken.

Psykose

Det konstateres i dommen at gjerningsmannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og det legges ikke skjul på at han kom fra et oppvekstmiljø der vold var en del av hverdagen, noe som speiler kommentarene som utløste en omdiskuterte Eikrem-saken.

– X kom alene til Norge fra Afghanistan i november 2015. Da var han cirka 15 år. Han ble sendt fra Afghanistan av en venn av faren. Reisen tok 3 til 4 måneder og ble organisert av menneskesmuglere til fots, med bil og i containere. X var utsatt for vold gjennom oppveksten, både fra egen familie og andre. Han har opplevd drap begått både av og på nær familie i Afghanistan, blant annet ble faren og en eldre bror drept. Han har beskrevet episoder der han som barn ble satt til å samle lik, heter det i dommen. 

Les også: Krenkede NTNU-studenter føler seg latterliggjort

«Ikke overraskende»

Førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved NTNU forteller Resett at han har lest dommen. Under et intervju med Resett i september i fjor, understreket forskeren nettopp at mange av migrantene fra Afghanistan har opplevd vold i barndommen, og at det finnes en større aksept for vold som disiplin i noen kulturer.

– Detaljene som fremkommer i dommen om afghanske oppvekstvilkår og bakgrunn er ikke overraskende for min del. Tvert imot. Alle skriveriene de siste seks månedene har vist at det er upopulært, nærmest utålelig, i norsk offentlighet å påpeke velfunderte psykologiske sammenhenger. Enkelte vil heller diktere hvordan verden bør være ut fra ønsketenkning og godhets-ideologi. Men også upopulære innsikter kan være nyttig hvis man ønsker å finne løsninger på vanskelige problemer, sier Eikrem.

Gjerningsmannen er blitt idømt tvungent psykisk helsevern, og skal betale 20 000 hver i oppreisningserstatning til den overlevende fornærmende, og til tre etterlatte etter de to drepte.