Sylvi Listhaug er kritisk til Trøndelag AUF og utspillet om 35000 kvoteflyktninger. Foto: NTB scanpix

Fredag legger Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg frem sin rapport om partiets nye innvandringspolitikk på landsmøtet. I forkant av behandlingen går diskusjonen bredt.

annonse

Dagens asylpolitikk beskrives som «inhuman, urettferdig og ikke bærekraftig». Flere lokallag ønsker derfor å øke antall kvoteflyktninger til Norge. AUF Trøndelag har kommet med det mest radikale forslaget. De foreslår at Norge de neste fem år tar inn 7000 kvoteflyktninger hvert år, i alt 35000 over en femårsperiode.

«Norge har for tiden på en lav pågang av flyktninger til tross for de massive flyktningstrømmene, fordi landene rundt Norge har stengt grensene sine. Derfor er det spesielt viktig at Norge tar initiativ for en ny internasjonal flyktningavtale», påpeker AUF-laget.

Listhaug reagerer

Tidligere fredag møttes Frps innvandringspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, og Aps innvandringspolitiske talsmann, Eirik Sivertsen, i Politisk kvarter på NRK.

– Vi lærte noe i 2015, og det er at signalene vi sender ut er viktig. Da Jonas Gahr Støre sa at vi kunne ta imot 10.000, kom det 30.000. Nå ser vi at Ap er i gang igjen. Trøndelag AUF vil ta imot 35.000 over fem år, og det er signaler vi mener er uheldige, sa Listhaug i debatten.

Listhaug påpeker også at det ikke er beskrevet noen virkemidler for å begrense antall asylsøkere, som da må antas å komme i tillegg til kvoteflyktninger. Dessuten vil noen tusen kvoteflyktninger til Norge ikke endre hovedproblemet, at det sitter mange millioner flyktninger i leire i fattige land som mangler det mest vesentlige:

– Og det gjør de fordi vi bruker ekstremt mye penger på å ta imot kvoteflyktninger i stedet for å hjelpe de i nærmiljøene, sier Listhaug, som også påpeker at den lave sysselsettingen blant flyktninger setter press på den norske velferdsmodellen og fører til økte forskjeller i Norge.

Les også: Listhaug: Med Støre ved roret er det som en hjemme alene-fest

Etterlyser tall

Listhaug etterlyser dessuten en tallfestelse av hvor mange Norge «på et ansvarlig nivå» kan ta imot, når man ser på innvandringen under ett, inkludert familiegjenforeningen.

– Det å sette et tall nå, som liksom skal være styrende for hvor mange vi skal ta i mot i årene som kommer, det ville jo være direkte useriøst, og det er en ekstrem forenkling av en veldig komplisert debatt, svarer Sivertsen.

Listhaug registrerer at klar tendens på Ap-landsmøtet at mange lokallag ønsker å myke opp asylpolitikken

– Det ser ut til at det er Lysbakken og Moxnes som er inspirasjonskilden også på grasrota i Arbeiderpartiet når det gjelder innvandringsspørsmålet, og det er klart dét er bekymringsfullt.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.