Kritikken hagler mot kulturminister Trine Skei Grande (V) etter omstridt kommentar.
Grande har sammen med Jan Tore Sanner (H) skrevet en kommentar i VG der de advarer folk å skrive «hatefulle ytringer».
– Alle som prøver å true samfunnsdebattanter (…) bør slutte. Det dere gjør er farlig og feil, hevder begge to.
Sanner og Grande trekker frem masseskytingen på New Zealand i forrige måned i et eksempel på at det trengs tiltak for å stoppe «ondskapsfulle kommentarer»
– I kjølvannet av terrorangrepet i Christchurch på New Zealand, så vi det igjen. Ondskapsfulle kommentarer og rasisme har poppet opp i kommentarfeltene, skriver de to.
Les også: Jan Tore Sanner blir kvalm og uvel av kommentarfeltet til Resett
– Hatytringer er beskyttet under ytringsfriheten
Som følge av «hatytringene» setter regjeringen nå til verks flere tiltak for å stoppe det de selv mener bør være ulovlig å skrive.
– Allerede til høsten iverksetter vi en bred nasjonal handlingsplan mot rasisme og etnisk og religiøs diskriminering. Den vil ha diskriminering på grunn av religion og etnisitet som et sentralt tema. Et samlet Storting vedtok i fjor at vi trenger en slik handlingsplan, skriver Grande og Sanner.
Da Skei Grande la ut en link på twitter til sin egen kommentar i VG ble hun møtt kraftig kritikk.
– Man endrer ikke sinn og holdninger ved å kriminalisere dem. Selv ignorante og motbydelige uttalelser bør under ytringsfriheten være beskyttet, ikke bare fordi de ofte inneholder et snev av sannhet, men fordi de uansett kan representere noens oppriktige meninger, skrev en person.
Man endrer ikke sinn og holdninger ved å kriminalisere dem. Selv ignorante og motbydelige uttalelser bør under ytringsfriheten være beskyttet, ikke bare fordi de ofte inneholder et snev av sannhet, men fordi de uansett kan representere noens oppriktige meninger. BRUK BLOCK KNAPEN
— Netizen 🇳🇴🇺🇲 (@MakerMined) April 5, 2019
Andre mener det er vagt av regjeringen siden ingen vet hva som kan betegnes som «hatefulle ytringer».
Det er også flere som hevder en slik handlingsplan er et angrep på ytringsfriheten.
– Virker mer som angrep på ytringsfrihet.
– Definer hatytringer. Er ikke «han Homoen» hatytringer. Eller når man jobber intens for å skade omdømmet til «17-åringen fra kornåkeren». Håper dette er noe som kan tas innover seg av den som står bak. Handler om å kaste stein i glasshus.
Virker mer som angrep på ytringsfrihet.
— Hans-Jørgen (@Hyvelez) 5. april 2019
Definer hatytringer.
Er ikke «han Homoen» hatytringer.
Eller når man jobber intens for å skade omdømmet til «17-åringen fra kornåkeren». Håper dette er noe som kan tas innover seg av den som står bak. Handler om å kaste stein i glasshus.— Nann Jovold-Evenmo (@JovoldEvenmo) 4. april 2019
YFO enig med kritikerne
Også SV-politiker Marian Hussein har lagt inn en kommentar.
Hun hevder at muslimske kvinner som blir slått ned på åpen gate er et større problem.
– Hatefulle ytringer? Muslimske kvinner blir slått bed på gata, rasister reiser til byen for å slå ned damer som Faisa på Tøyen, skriver hun.
Skal vi ta et regnskap..?
Hvor mange som utsettes for voldelige hendelser og hatprat fra muslimer kontra motsatt?
Tips, voldsstatjstikken og kommentarfeltet til Telia.— LindaBarney (@LindaBarney11) April 5, 2019
Leder for Ytringsfrihetsforbundet (YFO) Helge Lurås er enig med de som kritiserer Trine Skei Grande og Jan Tore Sanner.
– Å kriminalisere ytringer i enda større grad er ikke veien å gå. Politikerne må heller stikke fingeren i jorda og reflektere over hvorfor polariseringen har blitt stor. Det er åpenbart mye som ulmer i det multikulturelle Norge. Det så vi også i reaksjonene på Telia-reklamen. Det er ikke bare minoriteter og politikere som utsettes for hets og sjikane i Norge. Det går alle veier nå.