Illustrasjonsbilde. Islamsk stats (IS) leder Abu Bakr al-Baghdadi i Mosul. (Foto: AFP)
annonse
annonse

Islamsk stat (IS) er nå uten territorium, men terrorgruppens myteomspunnede leder, Abu Bakr al-Baghdadi, lever sannsynligvis videre og har gått i skjul.

Som øverste ansvarlig for kalifatet har han vært ansvarlig for alt fra menneskebrenning, å kaste homofile i døden fra store høyder, å ta tusenvis av yazidikvinner og unge jenter som sexslaver, forfølgelse av kristne, sjiamuslimer og andre religiøse minoriteter Islamsk Stat misliker. Det er ikke uten grunn at han er «most wanted».

Fox News rapporterer nå at en talsmann for det irakiske antiterrorbyrået, Sabah al-Namaan, sier at store ressurser har blitt satt inn for å ta ham.

annonse

Målet er klart: Al-Baghdadi skal tas. Død eller levende.

– Forhåpentligvis tar vi ham snart. Nå som IS har blitt beseiret overalt i Syria og Irak har vi en reell sjanse for å finne eller drepe ham, sier han.

Symbolsk betydning

Al-Naaman mener at det er kritisk å finne og jakte ned Al-Baghdadi gitt den «symbolske betydningen» som han har for styringen av IS.

annonse

– Å drepe eller arrestere ham kommer til å avsløre hvordan IS har rekruttert titusenvis av unge menn, samt skape et organisatorisk hull i terrorgruppen, sier han. 

Begrensede oppholdssteder  

Al-Baghdadis nåværende oppholdssted skal etter all sannsynlighet kun være begrenset til tre områder, ifølge Hisham al-Hashimi, en ekspert på terrorisme i Irak.

Les også: Salafi-jihadismen sprer seg stadig

– De potensielle oppholdsstedene er to forskjellige steder i den tørre syriske ødemarken, eller rett over grensen til Iraki, mener han.

annonse

Overlevelsesmester

Baghdadi er en mester i overlevelsesteknikker og skal være svært forsiktig for å unngå å bli fanget. Han unngår helt å bruke elektroniske apparater, har barbert bort skjegget og forandret mange av sine kjennetegn.

– Han bruker forskjellige forkledninger og beveger seg kun sammen med to personer – sjåføren og broren sin, forklarer Hashimi.

Ikke slutten

Ifølge eksperter vil det være en stor seier for det internasjonale samfunnet, Syria og Irak å finne og jakte ned Baghdadi, men det kommer ikke til å bety slutten på IS.

Les også: Rapport: Det salafist-jihadistiske trusselbildet nær historisk høye nivåer

– Å fange al-Baghdadi vil være et stort nederlag for ISIS, men det er lite sannsynlig at det resulterer i oppløsning av terrorgruppen, sier Hans-Jakob Schindler, Senior DirectorCounter Extremism Project.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon