Illustrasjonsbilde. REUTERS/Umit Bektas
annonse

Den største gruppen asylsøkere til Norge i fjor var tilhengere av den islamske Gülenbevegelsen i Tyrkia.

annonse
annonse

Justisdepartementet har konkludert med at «asylsøkere fra Tyrkia med troverdige anførsler knyttet til engasjement innenfor Gülen-bevegelsen, eller som sannsynliggjør at tyrkiske myndigheter tillegger dem et slikt engasjement, og som på denne bakgrunn risikerer forfølgelse fra myndighetene, vil ha krav på beskyttelse».

annonse

– Det er fortsatt slik at de fleste som søker om asyl fra Tyrkia har tilknytning, til Gülens bevegelse, sier seniorrådgiver Hanne Rygh Holter i Utlendingsdirektoratet til Resett.

Totalt kom det 765. De aller fleste får opphold. Norge var det eneste landet i Europa hvor tyrkere toppet listen over ankomne asylsøkere, ifølge statistikk fra Eurostat.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

–Det er et lite og etablert miljø her fra før. Selv om Tyrkia var den nasjonaliteten med flest asylsøkere i 2018, all var antallet relativt lavt. Det var en stor andel barnefamilier, og av de totalt 765 søkerne var 274 medfølgende barn, sier Rygh Holter.

Islamsk 

Gülen-bevegelsen er en transnasjonal religiøs og sosial bevegelse basert i Tyrkia, ifølge Store Norske Leksikon.

Bevegelsen hevder å støtte demokrati som styringsform.

Gülen-bevegelsen er ledet av predikanten, forfatteren og den politiske aktøren Fetullah Gülen, som har levd i eksil i USA siden 1999. Bevegelsen har forgreninger til Europa, Midtøsten, USA og Sentral-Asia.

Les også: Vil redusere Tyrkias innflytelse på muslimer i Tyskland

Tidligere var Güelnbevegelsen allierte med regjeringspartiet AKP og president Recep Tayyip Erdogan, men der øk etter hvert uklar. Gülen-bevegelsen ble beskydt for å stå bak det mislykkede statskuppet i Tyrkia i 2016. Siden det har en halv million mennesker tilknyttet gruppen blitt arrestert.

Utlendingsdirektoratets direktør Frode Forfang har tidligere uttalt at det ikke er opp til UDI å vurdere om det er et problem at bevegelsen nå slår røtter i Norge.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.