Fredrik Græsvik. Foto: Jarle H. Moe /Nordiske Mediedager 2013

TV 2-Græsvik skryter av seg selv og dolker journalist-kollega i ryggen.

annonse

I går sjokkerte britisk politi en hel verden da de stormet inn på ambasaden til Equador og pågrep journalist og Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

Julian Assanges advokat sier at han er blitt arrestert på utleveringsforespørsel fra USA, samt for å ha overtrådt britiske kausjonsforhold.

Les også: Hillary Clinton har enda ikke glemt 2016-valget, hevder Assange må «svare for det han har gjort»

Arrestasjonen har resultert i harde diskusjoner i sosiale medier og kritikk fra kommentatorer.

Redaksjonssjef Lars Akerhaug i Resett kaller pågripelsen av Assange et angrep på pressefriheten.

– Assange har avslørt krigsforbrytelser, som da amerikanske styrker skjøt og drepte sivile irakere fra et helikopter i 2007 og en rekke andre alvorlige forhold.

– Derfor er dette utvilsomt, som Edward Snowden også tvitret om fra hans eksil i Moskva, et angrep på pressefriheten. Selv om Assange og hans medarbeidere ofte har befunnet seg i en gråsone for hva som er og ikke er journalistisk akseptabelt, skrev Akerhaug i en kommentar.

– Stjålet informasjon

Men Akerhaug er en av få journalister som har tar Assange i forsvar.

TV 2s Fredrik Græsvik er blant de som velger å dolke sin journalistkollega i ryggen.

– Assange handler om retten til å ytre seg og å spre stjålet informasjon. Å likestille dette med pressefrihet blir rotete, skrev han på Twitter med tommel opp fra blant andre NRK-journalist Ole Torp.

Græsvik la deretter til at det var «rett og rimelig» at Assange ble straffeforfulgt hvis han har gjort noe galt.

– Er ikke det å avdekke at uskyldige ble drept, og at det kan ha hindret at flere sivile har blitt drept av vesentlig interesse, spurte en person i kommentarfeltet til TV 2-journalisten.

– Jo. Men Wikileaks spredde langt mer enn nødvendig. Langt mer enn kvalitetsbevisste (ehem) journalister som meg selv ville gjort. De bidro også til å filleriste det amerikanske demokratiet da de sammen med Russland (Putin hater Hillary) bidro til å skaffe Trump flere stemmer, svarte Græsvik

Les også: Græsvik tror fremdeles at det er en sjanse for at Trump samarbeidet med Russland om å vinne presidentvalget.

Men det er ikke bare i Norge at journalister i etablerte medier vender Assange ryggen.

I USA går TV-anker i Fox News Tucker Carlson hardt ut mot journalister i sitt eget land etter Assange-arrestasjonen.

– Man skulle trodd at journalister ville stått opp for Assange. Hva er du du kaller en person som leverer nyheter til folket? Assange er ikke mindre slu enn andre journalister i Washington, og han er definitivt ikke anti-Amerika.

– Assange har avslørt saker som New York Times har vunnet Pulitzer-priser for, men likevel har mange journalister valgt å ta avstand fra ham, sa Carlson i videoklippet du kan se under.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.