WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange utenfor en domstol i London i desember 2010. Arkivfoto: Stefan Wermuth / AP / NTB scanpix
annonse

Julian Assange vil samarbeide med svenske myndigheter hvis de gjenopptar etterforskningen av voldtektsanklagene mot ham, sier hans advokat.

annonse

I et intervju med Sky News hevder forsvareren at Assange aldri søkte tilflukt i Ecuadors ambassade for å komme unna svensk rettsvesen.

annonse

– Det handlet om å komme seg unna amerikansk urettferdighet. Han har samarbeidet med den svenske etterforskningen. Svensk påtalemyndighet kom til ambassaden for å høre hans forklaring. Etter det henla de saken, framholder Jennifer Robinson søndag.

– Fabrikkerte anklager

Assange har tidligere gitt uttrykk for frykt for å bli utlevert til USA hvis han først ble utlevert til Sverige. Han har også hevdet at anklagene om voldtekt og seksuelle overgrep var politisk motivert.

Advokaten avviser samtidig Ecuadors beskrivelse av Assanges oppførsel på ambassaden i London. Hun mener at påstanden om at han klinte avføring på veggene, er fabrikkert for å skape et påskudd for å tvinge ham ut av ambassaden.

annonse
annonse

Ecuadorianske myndigheter har hevdet at Assange lot være å skylle ned på toalettet, at han lot skittent undertøy ligge på badet, at han ikke vasket opp etter seg og at han lot komfyren stå på.

Mistet politisk asyl

– Ecuador har kommet med disse beskyldningene for å rettferdiggjøre den ulovlige og usedvanlige handlingen det er å la politiet komme inn i ambassaden, sier Robinson til Sky News.

WikiLeaks-grunnleggeren oppholdt seg i ambassaden i sju år, men torsdag ble den politiske beskyttelsen trukket tilbake, noe som førte til at britisk politi gikk inn i ambassaden og pågrep ham.

USA har siktet Assange for datahacking og begjært ham utlevert på grunn av WikiLeaks rolle i lekkasjen av hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter.

Les også: Græsvik glad etter Assange-pågripelsen, omtaler seg selv som en «kvalitetsbevisst journalist»

Fakta om Julian Assange

* Australske Julian Paul Assange grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks, som har publisert hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

* I november 2010 ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

* Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

* I juni 2012 søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, etter at britisk høyesterett hadde stadfestet at han kunne utleveres til Sverige.

* Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA.

* I august 2012 ble han innvilget asyl i Ecuador, men britiske myndigheter har nektet ham fritt leide ut av landet.

* 19. mai 2017 avsluttet svensk påtalemyndighet etterforskningen av Assange. Den svenske arrestordren mot ham ble opphevet.

* 12. desember 2017 fikk Assange innvilget statsborgerskap i Ecuador.

* Assange var da fortsatt ettersøkt i Storbritannia fordi han brøt vilkårene for prøveløslatelsen i 2012. To ganger i februar 2018 ble arrestordren mot ham opprettholdt av en britisk domstol.

* I november 2018 ble det kjent at han er siktet av amerikansk påtalemyndighet. Siktelsen fremkommer i et rettsdokument fra en annen sak i Virginia der navnet til australieren nevnes ved en glipp.

* Ecuadors president siden mai 2017, Lenín Moreno, har anklaget WikiLeaks-grunnleggeren for gjentatte brudd på vilkårene for sitt opphold i ambassaden.

* 11. april 2019 opplyste Ecuadors presidentkontor at landet trekker tilbake beskyttelsen av Assange. Like etter ble det kjent at Assange er pågrepet av britisk politi.

* Utleveringsbegjæringen skal behandles under en rettsmøte i Westminster Magistrates Court 2. mai.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.