Foto: Morten Holm / SCANPIX
annonse

I et innlegg i Dagsavisen knytter Arne Strand Frps nestleder Sylvi Listhaug til «nyfascisme».

annonse
annonse

Den oppsiktsvekkende koblingen kommer i en kommentarartikkel hvor Strand gir sine betraktninger om den partipolitiske tilstanden i nordiske land.

annonse

Strand mener «framveksten av høyrepopulistiske og sterkt innvandringskritiske partier i Finland, Danmark og Sverige er en stor trussel mot den nordiske modellen». Det han omtaler som de «høyrepopulistiske partiene», det vil si Sannfinnene, Sverigedemokraterna, og Dansk Folkepart, har alle en oppslutning på om lag 17 prosent.

– Den milde varianten her i landet – Frp – har 10,8 prosent i snitt på meningsmålingene. Mens ytre høyre har styrket seg i våre naboland er den blitt svekket i Norge. I Finland var det for eksempel nære på at ikke Sannfinnene vant valget. Partiet ble slått av sosialdemokratene med bare 6000 stemmer. Partiets EU-og innvandringsmotstand sørget for framgangen. Partiet vant også på sin motstand mot klimapolitikken, skriver han, og fortsetter:

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Dansk Folkeparti tilhører samme høyrepopulistiske søppelkasse som Sannfinnene og Sverigedemokraterna. Dansk Folkeparti vil nå slutte seg til en nasjonalistisk gruppe i EU-parlamentet sammen med Sannfinnene, italienske Lega og tyske AfD. Sverigedemokraterna blir foreløpig ikke med. Den nye gruppen vil kalle seg «Europeisk allianse av folk og nasjoner». Målet er å jobbe for en ny «europeisk drøm». Den europeiske nyfascismen har nådd Norden, skriver Strand.

Les også: Også Dagsavisen stenger kommentarfeltet

Det er helt mot slutten at den tidligere sjefredaktøren og nå kommentatoren for sterkt pressestøttede Dagsavisen gjør sitt påskebudskap klart.

– I Norge har vi ingen partier av betydning som kan sammenlignes med ekstrem høyrepopulisme. Frp har riktig nok alltid vært et tydelig høyreparti med klare populistiske trekk. Det blir likevel feil å slå partiet i hartkorn med Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti og Sannfinnene. Frp er ikke der. I alle fall ikke ennå. Kanskje vil Frp gå den veien den dagen Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder.

Oppbrukt

I Sylvi Listhaugs bok Der andre tier får Arne Strand, tidligere politisk redaktør og sjefredaktør i Dagsavisen, passet sitt påskrevet:

– Arne Strand i Dagsavisen var tidlig ute og utbasunerte at jeg kom til å være den første statsråden som måtte gå. Da jeg leste det, følte jeg en lettelse. Det er ingen politiske kommentatorer i Norge som bommer så ofte i sine analyser som Arne Strand. Han må være Norges mest oppbrukte kommentator, skriver Listhaug.

De to har med andre ord ikke et godt øye til hverandre.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.