Illustrasjonsbilde. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

I en mail til en ansatt i svenske Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) tilbyr en britisk tenketank seg å spionere på svenske politikere i utlandet.

I begynnelsen av november 2018 publiserte MSB en rapport fra den britiske organisasjonen Institute for Strategic Dialogue, der det ble formanet at de nye mediene i Sverige bør bli sanksjonert økonomisk. Nå avslører den svenske nettavisen Samhällsnytt at organisasjonen tilbød MSB å spionere på svenske politikere i utlandet.

Avslører koblinger

annonse

Samhällsnytt har fått tilgang til en e-post fra organisasjonens «forsker» Chloe Colliver til en av de ansatte hos MSB. I e-posten står det følgende:

– Vi har begynt å avsløre noen koblinger mellom den svenske ekstreme høyresiden og Ungarn, for eksempel med noen av den ekstreme høyresidens promotører som flytter fra Sverige til Ungarn, hvor deres syn tolereres mer i det politiske klimaet (Kent Ekeroth er det mest åpenbare eksempelet). Men for å grave videre på disse linkene, måtte vi engasjere oss i mer feltarbeid og undersøkende journalistikk – noe som falt litt utover prosjektets omfang.

– Jeg tror det ville være mye å avsløre – for eksempel koblinger offline, støtte og mulig økonomisk støtte mellom den ungarske og svenske ekstreme høyre. Gi meg beskjed hvis jeg kan hjelpe med mer informasjon om dette.

annonse

Les også: Gro Harlem Brundtland langer ut mot nettroll

Posten er en del av en lengre postutveksling mellom Colliver og en svensk tjenestemann som jobbet med en rapport som ble utgitt noen dager senere, der det ble foreslått sanksjoner mot nye medier.

Kent Ekeroth

Til tross for navnet har Institute for Strategic Dialogue lite å gjøre med forskning, men definerer seg som en tenketank, som blant annet viser til EU-kommisjonen og en rekke innenriksdepartementer i utlandet som deres «strategiske partnere», og fokuserer på å tilby «konkrete løsninger på ekstremisme og polarisering». Det har ikke lykkes Samhällsnytt å finne noe svar på forespørselen om spionasje.

MSB er en svensk statsforvaltningsmyndighet som hører under Justisdepartementet, med ansvar for beredskap og sivilforsvar.

Kent Ekeroth, som er nevnt i mailen, representerte Sverigedemokraterna i Riksdagen fra 2010 til 2018, og profilerte seg sterkt som en motstander av islam. Han ble regnet som en av Sverigedemokraternas dyktigste og mest profilerte politikere, med et stort internasjonalt nettverk. Nå har han flyttet til Budapest og startet forretningsvirksomhet der.

annonse

Ekstremt alvorlig

«Det er ekstremt alvorlig når myndighetene mottar tilbud om å spionere på svenske politikere i utlandet. Colliver nevner «undersøkende journalistikk» i e-posten hennes, men hun er ikke journalist og organisasjonen er ikke et medium. Derfor er det krystallklart hva dette handler om – politisk spionasje mot opposisjonen i regi av MSB. At hun gjentatte ganger refererer til svenske politikere som «ekstreme høyre» i e-posten, viser at dette er en akseptert måte å kommunisere på med MSB,» sier Kent Ekeroth til Samhällsnytt.

Kent Ekeroths siste tale i den svenske riksdagen i 2018 handlet om utvisning av utlendinger. Den kan du se her:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon