Afghanske styrker og deres allierte fra NATO og USA drepte i årets tre første måneder flere sivile enn det Taliban og andre opprørere gjorde. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Afghanske og internasjonale styrker dreper nå flere sivile enn Taliban og andre opprørsgrupper, viser ny FN-rapport.

581 sivile ble drept og 1.192 ble såret i krigshandlinger i Afghanistan i årets tre første måneder, viser rapporten fra FNs operasjon i landet (UNAMA).

Afghanske regjeringsstyrker, NATO og USA sto for 53 prosent av drapene på sivile, mens Taliban og andre opprørsgrupper sto for 39 prosent. De øvrige er det ikke fastslått hvem som drepte.

annonse

Det er første gang siden FN begynte å føre statistikk over sivile tap i 2009 at regjeringsstyrkene og deres utenlandske allierte har tatt livet av flere sivile enn det opprørere har gjort.

Sjokkerende antall

– Et sjokkerende antall sivile blir fortsatt drept og lemlestet hver eneste dag, sier FNs spesialutsending til Afghanistan, Tadamichi Yamamoto.

Han krever at Taliban og andre opprørsgrupper straks innstiller sine angrep mot sivile mål, men har også et klart budskap til de afghanske regjeringsstyrker og deres NATO-allierte.

annonse

– Regjeringsstyrkene og deres støttespillere må innføre strakstiltak for å redusere økningen i antall drepte og lidelsene som forårsakes av flyangrep og bakkeoperasjoner,tvitrer Yamamoto.

Må granskes

Nærmere halvparten av de drøyt 300 sivile som ble drept i årets første kvartal, ble drept i flyangrep, viser FN-statistikken.

Den dystre utviklingen fra 2018, da over 1.000 sivile afghanere ble drept i flyangrep, flere enn på ti år, ser dermed ut til å fortsette.

UNAMA mener de ansvarlige må stilles til ansvar og krever gransking.

– Både afghanske sikkerhetsstyrker og de internasjonale styrkene i landet må etterforske påstander om sivile tap, offentliggjøre resultatene av sine funn og betale passende erstatning til ofrene, slår de fast.

– Vi forbeholder oss retten til selvforsvar, sier en talsmann for USAs styrker i Afghanistan, oberst Dave Butler.

annonse
Færre selvmordsangrep

Antallet sivile drept i selvmordsangrep fra Taliban og andre opprørere falt til med hele 76 prosent i årets tre første måneder, sammenlignet med samme periode året før.

Taliban er fortsatt på frammarsj og kontrollerer nå rundt halvparten av landet, men retter i økende grad sine angrep mot militære mål. Det skjer samtidig med at opprørerne sitter i fredssamtaler med USA.

Taliban ble drevet ut av Kabul da USA og andre vestlige land bombet en allianse av krigsherrer til makten for snart 18 år siden, og 75.000 sivile afghanere er bare i løpet av de siste ti årene av krigen drept i krigshandlinger, viser tall fra Afghanistans menneskerettskommisjon.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon