Mortensrud i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Resett har tidligere skrevet om økende respektløshet overfor politiet blant ungdom på Oslo østkant. Flokker av ungdommer med enkelte helt ned i 13-årsalderen, samles rundt politipatruljer mens de er på oppdrag og provoserer.

Blant politifolk har det vært frustrasjon over politiledelsens uklare posisjon til problemet. Som en uttalte:

– Politimesteren (Hans Sverre Sjøvold red. anm) nesten unnskylder at ungdommene er sinte, skylder på trangboddhet, språkvansker, alt som tillegger majoritetsbefolkningen skyld. Man mangler totalt evne til å se ungdommenes egen rolle og samspill. Man fraskriver dem ansvar.

annonse

Les også: Betjenter i Oslo-politiet slår alarm om respektløshet blant østkantungdom

Etter det Resett kjenner til, er det betydelig uenighet internt i politiet om årsak og virkning, og hva som er den beste tilnærmingen for å håndtere ungdommenes manglende respekt. Fra ledelseshold er det noe sympati med den «sosionomtilnærmingen» som også går under betegnelsen «bamsepoliti» eller «kompispoliti». Her skal politiet være kompiser og vise forståelse, være kule og på linje. Andre ser dette som fullstendig feil da ungdommene bare får markert sin likebyrdighet med politiet.

Les også: Ideologisk krig i politietaten – nå må justisminister Tor Mikkel Wara gripe sjansen

annonse

Ungdommene ser på politiet som fiender og motstandere. Det ytres stor frustrasjon blant enkelte politifolk over en intern kultur spredd av akademikere innsatt på strategiske nivåer i politiet over mange år. Disse har jobbet utfra hypoteser om at politifolk er rasister, og at det er denne rasismen som ungdommene reagerer på.

Slike beskyldninger har jevnlig blitt fremmet også fra ulike statsstøttede «antirasistiske» organisasjoner. Mediene har også skrevet om disse beskyldningene, inntil et nivå hvor det har blitt en etablert sannhet. Ikke minst blant ungdomsmiljøene selv. De har fått en offermentalitet, og mener seg berettiget til å gjøre motstand.

Nå sist var det Byråd for oppvekst og utdanning i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV) som var ute med kritikk av politiet «Ting kommer ut av kontroll, og det er politiets fremferd som forårsaker det,» hevdet Thorkildsen med referanse til hvordan politiet omtalte ungdomskriminalitet.

Men hva skal vi gjøre? undrer en del.

– Esler

annonse

I en situasjon på Mortensrud nylig skal en politipatrulje ha stoppet et kjøretøy. En gjeng ungdommer som spiller fotball på et parkeringstak rett ved skal ha begynt å «slenge dritt» til politiet. Det skal ha vært mellom 25-30 stk. av ungdommene, som var opp til 18-19 år gamle.

Politiet skal ha blitt kalt ting som «esler», «morapuler», «hore», «skal knulle mora di i alle hull i kroppen», osv. De skal også ha kommet med trusler, som at «neste gang blir det harde tak». Det skal også ha blitt kastet fulle brusflasker.

Slike hendelser skjer stadig hyppigere, sier kilder i politiet. De er bekymret for at utviklingen følger mønsteret i Sverige der situasjonen blir slik at politiet må bruke ressurser og tilkalle ekstra patruljer for å beskytte seg selv. I Sverige er det i enkelte områder også vanskelig å få brann, post og ambulanser inn i de mest utsatte områdene.

Les også: Politimesteren i Malmø vurderer å sette inn soldater for å avlaste politiet

Oslo politidistrikts kommunikasjonsavdeling har ikke besvart Resetts henvendelse om saken. 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse