Sergey Naryshkin. REUTERS/Maxim Shemetov
annonse
annonse

Den euroatlantiske alliansen er den største trusselen mot det internasjonale systemet. Den liberale universalismen er feilslått. Hver stat må få utvikle seg på sine egne premisser uten innblanding.

Det var hovedbudskapet under innlegget til Sergey Naryshkin, sjefen for Foreign Intelligence Service (FSB) i Russland, under denne ukens sikkerhetskonferanse i Moskva.

Naryshkin brukte sine 30 minutter utelukkende på en mobilisering av de tusen delegatene fra 100 land til en motstand mot det han kalte «det såkalte Vesten».

annonse

Les også: Russland lei av vestlig «russofobisk» politikk

Der mange i Vesten ser seg selv som en kraft for stabilitet og spredningen av universelle verdier, betrakter Naryshkin dette som utslag av «historieløshet» og «selvbedrag». Vesten jobber fortsatt for å oppnå en unipolar verden med seg selv i sentrum.

Men verden er i endring. Geopolitisk makt forskyver seg. Dette nekter vestlige eliter å innse, hevdet den russiske etterretningssjefen. Og dette «selvbedraget» skaper spenninger. Vesten destabiliserer land og forårsaker dermed migrasjon, som de selv lider av.

Men heller ikke befolkningene i Vesten slår seg lenger til ro med det elitene fremmer. Populister og systemkritikere er på fremmarsj. Naryshkin virker oppløftet over nettopp det.

annonse

Stemningen på denne konferansen er nokså annerledes enn det man ville opplevd om det var nettopp Vesten som sto som organisator. Mange av de som er her i Moskva deltar også steder der Vesten fremstiller seg som en kraft for det gode. Jeg kikket rundt meg i salen og lytter til samtaler. Hva tenker disse politikerne, diplomatene og offiserene fra afrikanske, asiatiske og latinamerikanske land om det de hører fra russisk side?

Les også: Er alt så galt i Russland?

Noen voldsom og unison entusiasme og engasjement for budskapet er ikke egentlig å spore. Men det er heller ingen hoderystning og flaue ansiktsuttrykk. Mange virker å kjenne seg igjen i de russiske beskrivelsene av USA og Vesten. Og de stiller opp her på denne konferansen med sine forsvarsministre og mest dekorerte offiserer, og det mens de vet utmerket godt at USA misliker at de stiller. Russland har utvilsomt sine egne «satelitter» rundt omkring i verden.

Beskrivelsene fra forsvarsminister Shoigu, utenriksminister Lavrov, sikkerhetsrådssjef Patrushev og FSB-sjef Naryshkin er i samsvar. Russland er en motkraft til USA, og forholdet er på frysepunktet. Det var ingen anerkjennelse av at noe som helst var blitt bedre sett fra russisk side etter at Trump ble president.

Det var også kinesere her, inkludert forsvarsminister Wei Fenghe. Også han tok til orde for en «multipolar verden» med dårlig skjult kritikk av USAs dominans. Men gitt Kinas faktiske størrelse var deres tilstedeværelse likevel ganske usynlig.

annonse

Denne konferansen gjør det tydelig. Det er tre poler i dagens geopolitiske system: USA/Vesten, Russland og Kina. Og lite tyder på at de kommer til enighet om spillereglene. Alle tre blokker føler seg rettferdiggjort politisk og moralsk.

De er på kollisjonskurs.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon