Handout photo provided by the U. S. Navy. REUTERS/U.S. Navy/
annonse
annonse

Forrige tirsdag ble et av Russlands mest hemmelige våpenskip, en 184 meter lang atomdrevet ubåt med prosjektnavnet 09852 lansert.

En lengre og større atomvåpenubåt har verden aldri sett, skriver Barents Observer.

Bygget for spesielle oppdrag, kan «Belgorod» bære dyphavsutstyr som atomreaktorer til arktisk havbunn.

annonse

Den russiske presidenten Vladimir Putin overvar seremonien via en TV-link fra Severnaya-verftet i St. Petersburg, hvor han deltok i en annen lansering, av to nye fregatter for den russiske flåten, «Admiral Amelko» og «Admiral Chichagov».

«Belgorod» er bygget på et lengre skrog av det som opprinnelig var ment å være en ubåt fra Oscar-II klasse, et søsterfartøy til «Kursk», ubåten som sank i Barentshavet under en marineøvelse i august 2000. Skroget i ubåten ble lagt ned i 1992, men det var ifølge Barents Observer først tjue år senere, i 2012, at det russiske forsvarsdepartementet bestemte seg for å bruke skroget til å bygge dette gigantiske spesialfartøyet.

Les også: Russland plasserer atomvåpendroner i nord

Hemmelige oppdrag

annonse

Ekspert på russiske kjernefysiske ubåter, HI Sutton, skriver ifølge Barents Observer i et blogginnlegg på portalen Covert Shores at et av de hemmelige oppdragene for «Belgorod» trolig vil være den skjulte plasseringen av store undervannssystemer.

Ubåten vil også kunne bære andre spesielle mini-ubåter, som de som ligger i Olenya Bay på Kola-halvøya, der Russlands direktorat for Deep Sea Research er plassert. Selv om mannskapet på direktoratets ubåter er fra nordflåten, drives disse spesielle ubåtene direkte av generalsekretæren for forsvaret. Så også for «Belgorod», skriver Barents Observer.

I drift sent i 2020

«Belgorod» er 11 meter lengre enn de gigantiske 173-meter typhoon-ubåtene under den kalde krigen, og 29 meter lenger enn Oscar-II-klassen. Nyhetsbyrået TASS rapporterer at den nye atomubåten trolig vil komme i drift ved utgangen av 2020. President Putin sier han forventer at fristene blir fulgt opp.

–Jeg forventer at fristene vil bli oppfylt. Dette er av grunnleggende betydning for gjennomføringen av store planer for å styrke flåten, for pålitelig beskyttelse av Russlands sjøgrenser og beskyttelse av våre interesser i verdenshavene, i både de nærliggende og fjerne farvannssonene, sa Putin i forbindelse med lanseringen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon