Handout photo provided by the U. S. Navy. REUTERS/U.S. Navy/
annonse

Forrige tirsdag ble et av Russlands mest hemmelige våpenskip, en 184 meter lang atomdrevet ubåt med prosjektnavnet 09852 lansert.

annonse

En lengre og større atomvåpenubåt har verden aldri sett, skriver Barents Observer.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Bygget for spesielle oppdrag, kan «Belgorod» bære dyphavsutstyr som atomreaktorer til arktisk havbunn.

Den russiske presidenten Vladimir Putin overvar seremonien via en TV-link fra Severnaya-verftet i St. Petersburg, hvor han deltok i en annen lansering, av to nye fregatter for den russiske flåten, «Admiral Amelko» og «Admiral Chichagov».

«Belgorod» er bygget på et lengre skrog av det som opprinnelig var ment å være en ubåt fra Oscar-II klasse, et søsterfartøy til «Kursk», ubåten som sank i Barentshavet under en marineøvelse i august 2000. Skroget i ubåten ble lagt ned i 1992, men det var ifølge Barents Observer først tjue år senere, i 2012, at det russiske forsvarsdepartementet bestemte seg for å bruke skroget til å bygge dette gigantiske spesialfartøyet.

annonse
annonse

Les også: Russland plasserer atomvåpendroner i nord

Hemmelige oppdrag

Ekspert på russiske kjernefysiske ubåter, HI Sutton, skriver ifølge Barents Observer i et blogginnlegg på portalen Covert Shores at et av de hemmelige oppdragene for «Belgorod» trolig vil være den skjulte plasseringen av store undervannssystemer.

annonse
Reklame

Ubåten vil også kunne bære andre spesielle mini-ubåter, som de som ligger i Olenya Bay på Kola-halvøya, der Russlands direktorat for Deep Sea Research er plassert. Selv om mannskapet på direktoratets ubåter er fra nordflåten, drives disse spesielle ubåtene direkte av generalsekretæren for forsvaret. Så også for «Belgorod», skriver Barents Observer.

I drift sent i 2020

«Belgorod» er 11 meter lengre enn de gigantiske 173-meter typhoon-ubåtene under den kalde krigen, og 29 meter lenger enn Oscar-II-klassen. Nyhetsbyrået TASS rapporterer at den nye atomubåten trolig vil komme i drift ved utgangen av 2020. President Putin sier han forventer at fristene blir fulgt opp.

–Jeg forventer at fristene vil bli oppfylt. Dette er av grunnleggende betydning for gjennomføringen av store planer for å styrke flåten, for pålitelig beskyttelse av Russlands sjøgrenser og beskyttelse av våre interesser i verdenshavene, i både de nærliggende og fjerne farvannssonene, sa Putin i forbindelse med lanseringen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.