Verdens største passasjerfly, Airbus A380, tar av fra Oslo lufthavn. Foto: Fredrik Olastuen / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter å ha pint meg igjennom en artikkel i kampanjebloggen VG som den brutalt uhøflige og diskriminerende MDG ekstremisten Eivind Trædal hadde skrevet, skulle jeg ha sittet igjen med en skamfølelse. Ihvertfall mente Trædal det.

Han synes nemlig ordet «flyskam», som ifølge samme mann ble et såkalt «nyord» i Sverige i 2018, trengs enda mer i Norge. Alle som velger å fly skal skamme seg. Trædal trekker i artikkelen frem alle flyturer nordmenn tar til Thailand og hvilke enorme mengder Co2 utslipp det gir.

«Nordmenn tilhører den globale flyeliten», skriver han, og trekker samtidig frem all mulig statistikk og alle mulige målinger fra fjernt og nært. «Vi trenger politikere som satser på tog og vi må avskaffe taxfree-ordningen», mener han.

annonse

La oss glemme fantasten Trædal for en stund og heller ta for oss alle de som mener at fly bør byttes ut med tog fordi det er mer miljøvennlig.

Er det egentlig det?

I en ti år gammel studie fra Berkeley universitetet i California, fant man oppsiktsvekkende resultater når man sammenlignet utslipp fra forskjellige fremkomstmidler. Studien tok for seg bil, buss, tog og fly, men ikke bare direkte utslipp fra disse når motorene deres var igang, men man inkluderte også utslipp fra byggeprosessene, vedlikehold, infrastruktur og ikke minst hvordan man fremskaffer drivstoff til de forskjellige kjøretøyene.

Les også: NRK tar klimaaktivismen til nye høyder

annonse

Resultatet viste at bilen gav desidert mest utslipp foruten nesten tomme busser utenom rush tiden. Funnet i studien viste også at elektriske tog og biler bidrar til Co2 utslipp hvis strømmen er produsert av fossilt brensel. Passasjerene på toget i Boston gir dermed et større bidrag til klimagass-utslipp enn hva passasjerer på et mellomstort eller stort passasjerfly gjør.

Trædal som selv er en stor tilhenger av bildeling med elektriske biler og togturer istedet for fly, skjønner derfor ikke at han kan være med på å produsere mer klimagasser enn hva flypassasjerer gjør.

Uansett, jeg flyr akkurat hvor jeg vil, når jeg vil, totalt uten å føle skam. Tvert imot føler jeg at det er flott at vitenskapen har kommet opp med et fremkomstmiddel som fly. Noe som raskt kan ta deg verden rundt på bare noen timer, der hvor Trædal & Co må bruke dager og enda lenger ved hjelp av gammeldagse og klimauvennlige kjøretøy. Sykkel, hest og kjærre eller apostlenes hester, tar deg dit du vil uten å slippe ut så mye klimagasser annet enn en fjert eller to, riktignok hvis man har noen måneder eller år som kan brukes på reisetid.

Bruk heller fly. Med moderne flymotorer som gir mye mindre utslipp og sparer drivstoff, kan vi reise så mye vi vil og når vi vil med verdens beste samvittighet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon