Fra venstre: Russlands president Vladimir Putin, forsvarsminister Sergei Shoigu, lederen av generalsekretæren til Russlands væpnede styrker og viseforvarsminister, Valery Gerasimov, og sjefen Russlands militære etterretning, viseadmiral Igor Kostyukov i Moskva, Russland, fredag 2. november 2018.
annonse
annonse

Latin-Amerika har i stor grad vært skjermet fra fremveksten av internasjonale islamistisk terrorisme, men dette kan nå høre fortiden til.

Under en konferanse om internasjonal sikkerhet i Moskva på torsdag, sa sjefen for Russlands militære etterretningstjeneste (GRU), Igor Kostyukov, at flere treningsleirer og trygge oppholdssteder for islamistiske terrorister har vokst frem i Latin-Amerika i løpet de siste årene. Dette rapporterer det russiske statlige nyhetsbyrået TASS.

– Blant de nye risikofaktorene vi kan vise til er fremveksten av jihadistiske treningsleirer og trygge oppholdssteder i Latin-Amerika-regionen, sa han.

annonse

Rekrutteringskampanjer

Ifølge den høytstående russiske tjenestemannen, forsøker islamistiske terroristgrupper aktivt å infiltrere de seks millioner muslimene som bor i Latin-Amerika. Kostyukov presiserte at regionen har sett flere tilfeller av ekstremistiske islamistiske handlinger knyttet til en rekke terrororganisasjoner – inkludert al-Qaida og Islamsk stat (IS).

Les også: Russisk etterretningssjef: – Vesten lider av selvbedrag

– Gruppene rekrutterer militante for kampanjer i Midtøsten og Nord-Afrika. For å nå dette målet, samler de inn de nødvendige finansielle midlene og sprer ekstremistisk ideologi blant de seks millioner muslimene som bor i regionen, sa han.

annonse

Nytt fenomen

Forekomsten av islamistisk ekstremisme i Latin-Amerika har så langt vært et nesten ikke-eksisterende fenomen.

I en enestående sak i fjor, ble 11 personer tiltalt av brasilianske myndigheter for å rekruttere militante for IS på sosiale medier som skulle sendes til Syria for å bli med i terroristgruppen.

Les også: Salafi-jihadismen sprer seg stadig

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon