Fra venstre: Russlands president Vladimir Putin, forsvarsminister Sergei Shoigu, lederen av generalsekretæren til Russlands væpnede styrker og viseforvarsminister, Valery Gerasimov, og sjefen Russlands militære etterretning, viseadmiral Igor Kostyukov i Moskva, Russland, fredag 2. november 2018.
annonse

Latin-Amerika har i stor grad vært skjermet fra fremveksten av internasjonale islamistisk terrorisme, men dette kan nå høre fortiden til.

Under en konferanse om internasjonal sikkerhet i Moskva på torsdag, sa sjefen for Russlands militære etterretningstjeneste (GRU), Igor Kostyukov, at flere treningsleirer og trygge oppholdssteder for islamistiske terrorister har vokst frem i Latin-Amerika i løpet de siste årene. Dette rapporterer det russiske statlige nyhetsbyrået TASS.

– Blant de nye risikofaktorene vi kan vise til er fremveksten av jihadistiske treningsleirer og trygge oppholdssteder i Latin-Amerika-regionen, sa han.

annonse

Rekrutteringskampanjer

Ifølge den høytstående russiske tjenestemannen, forsøker islamistiske terroristgrupper aktivt å infiltrere de seks millioner muslimene som bor i Latin-Amerika. Kostyukov presiserte at regionen har sett flere tilfeller av ekstremistiske islamistiske handlinger knyttet til en rekke terrororganisasjoner – inkludert al-Qaida og Islamsk stat (IS).

Les også: Russisk etterretningssjef: – Vesten lider av selvbedrag

– Gruppene rekrutterer militante for kampanjer i Midtøsten og Nord-Afrika. For å nå dette målet, samler de inn de nødvendige finansielle midlene og sprer ekstremistisk ideologi blant de seks millioner muslimene som bor i regionen, sa han.

Nytt fenomen

Forekomsten av islamistisk ekstremisme i Latin-Amerika har så langt vært et nesten ikke-eksisterende fenomen.

annonse

I en enestående sak i fjor, ble 11 personer tiltalt av brasilianske myndigheter for å rekruttere militante for IS på sosiale medier som skulle sendes til Syria for å bli med i terroristgruppen.

Les også: Salafi-jihadismen sprer seg stadig

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.