Steffen Engman. Foto: Privat
annonse
annonse

En mann er blitt anmeldt av politiet, og er nå mistenkt for å ha ytret seg «hatefullt», etter å ha lagt ut en sterkt innvandrerkritisk video på YouTube. 

Steffen Engman (33) fra Rogaland la i februar ut en video på YouTube titulert «DE SKAL UT». I videoen uttaler Engmans seg noe diffust, men det er lett å tolke innholdet dit hen at han ikke ønsker ikke-vestlige folkeslag i Norge. Ytringene må kunne anses for å være mer radikale og bombastiske enn ordinær innvandringskritikk.

Ytringsfriheten fremstilles ofte som en rett til å ytre sine meninger, uansett hvor kontrære de er. Den siste tiden har vi imidlertid sett stadig flere eksempler på at det ikke lenger er slik i praksis. Også i Norge legger politikernes hatytringslover begrensninger på hva folk har lov til å mene offentlig. 

annonse

Les også: Mann dømt for hatefulle ytringer mot samer

Anmeldt av politiet

Dette har nå Steffen Engman fått erfare. Han forteller Resett at han ble oppringt fra sin lokale politistasjon, og informert om at han var anmeldt.

annonse

– Jeg så at jeg hadde et ubesvart anrop, og jeg søkte opp nummeret på 1881. Da så jeg at det var fra politistasjonen, så jeg ringte dem tilbake og presenterte meg. Da fortalte de meg at jeg var mistenkt for å ha fremmet «hatefulle ytringer», forteller Engman.

Politiet ønsket først ikke å informere ham om hva saken dreide seg om.

– Jeg spurte hva det dreide seg om, men det ønsket de ikke å si til meg. Jeg syntes det var vanskelig å forholde meg til det, når jeg ikke fikk en inngående forklaring. Jeg spurte også om de ville dekke kostnader ved fri rettshjelp. Det ville de heller ikke. Jeg la så på, etter å ha avtalt et avhør, forteller mannen.

Ringte advokat

Da han senere forhørte seg med en jurist, fikk han greie på at han kunne ha krav på fri rettshjelp.

– Jeg ringte så en advokat, og han kunne opplyse om at det nå en gang er sånn at politiet må opplyse om hva man er mistenkt for, og han reagerte på at de ikke gjorde det. Han er også av den oppfatning at jeg har krav på fri rettshjelp.

Engman mener at politiet har inntrykk av at han er høyreekstrem.

– Jeg har vært i møte med advokaten, og fått bekreftet at det dreier seg om den videoen «DE SKAL UT». Politiet fremstiller meg som høyreekstrem, og mener jeg har ekstreme holdninger. Det er politiet selv som har anmeldt meg.

annonse

Uklare premisser

Engman har problemer med å forstå hvordan han har ytret seg hatefullt. Selv om det er lett å forstå hva han mener i videoen, er det ikke lett å vite eksakt hvilke utsagt som ikke skal være lovlige å uttrykke. Noen nærmere spesifisering av videoens problematiske innehold har Engman heller ikke fått.

– Er det ulovlig å si at «de skal ut»? Er det ulovlig å bytte fra mørk til hvit bakgrunn? Dette kommer jo til å reise en masse spørsmål om hva det er lov til å lage av filmer i Norge. Om politiet kan tolke videoer, og legge inn et «hatefullt» budskap litt som de vil, så kan jo ingen lage filmer lenger.

Les også: Mann fra Nord-Troms dømt for hatefulle ytringer på Facebook

Kaller seg nasjonalist

Engman beskriver seg selv som nasjonalist. Han anser at innvandringen «kjører landet i grøfta», og at grunnloven skal være absolutt.

– Advokaten anbefalte meg å ikke forklare meg, siden jeg er nasjonalist. Det er nemlig noe de tar deg på, om du sier du er det. 

Den aktuelle YouTube-kontoen eies offisielt ikke av Engman selv, men av et holdingselskap han er engasjert i. Han har status som mistenkt i saken, og det er ennå usikkert om politiet vil ta ut siktelse. Det avtalte avhøret er foreløpig avlyst.

Resett har kontaktet Sør-Vest politidistrikt for en kommentar til saken. De har besvart forespørselen, og opplyst om at de vil komme tilbake til saken fortløpende.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon