Skjermbilde av maleriet "Slavemarkedet" (1866) Jean-Léon Gérôme.
annonse

Det tyske partiet Alternativ for Tyskland (AfD), bruke maleriet «Slavemarked» av den franske maleren Léon Gérôme på sine valgkampplakater.

Det liker ikke Det amerikanske kunstmuseet Clark Art Institute.

Det berømte maleriet «Slavemarked», av den franske maleren Léon Gérôme, viser skjeggete menn med turban som inspiserer en naken kvinne. På sine valgplakater bruker AfD maleriet, sammen med slagordene «Europeere velger AfD», og «For Europa blir ikke Eurabia»

annonse

Clark Art Institute, som stiller ut originalmaleriet, sier ifølge Berliner Zeitung at de fordømmer bruken av maleriet skarpt, og «insisterer» på at det ikke lenger brukes.

Les også: Svensk politiker: – På tide å snakke om rasistisk motiverte voldtekter av svenske kvinner

Ingen opphavsrett

Museumsdirektør Olivier Meslay har sendt et brev om saken til AfDs avdeling i Berlin. Han ble kjent med bruken av maleriet på Twitter, og innrømmer at museet ikke har opphavsrett til bruken av bilder av maleriet, men at han appellerer sterkt om at det ikke blir brukt. Museet har vært i besittelse av maleriet fra 1866.

– Slavemarkedet i Roma tilhører en sjanger som blir forbundet med akademisk kunst, der et erotisk innhold dekkes til gjennom henvisning til konkrete historiske hendelser, mytologi eller eksotisk fremmedhet. Gjengivelsen av motivene ble ofte underbygd av fotografiske studier, og bildene ble utført med den største presisjon i den nitide gjengivelsen av detaljer, skriver Cappelen Damm om det omstridte maleriet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.