Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) snakket blant annet med miljøagentene Peter Telle-Hansen t.v. og Ulrik Hellum under klimatoppmøtet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Regjeringspolitikere møtte klimaengasjerte barn og unge til speeddating i Oslo for å lytte til deres innspill i kampen mot klimaendringene.

– Dette er ingen bevegelse som ikke lyttes til. Tvert imot tror jeg at skolestreiken har ført til at flere tar klima på alvor, sa Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) da han åpnet «klimatoppmøtet» på Elvebakken videregående skole i Oslo tirsdag ettermiddag.

Toppmøtet ble initiert av Regjeringen i kjølvannet av skolestreiken som var inspirert av den svenske aktivisten og skoleeleven Greta Thunberg.

Også utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), stortingspolitikerne Terje Halleland (Frp) og Stefan Heggelund (H) var til stede for å få innspill fra om lag 70 klimaengasjerte barn og unge.

Les også: Lider du av «klimaangst»?

Speeddating

I løpet av mai og juni skal det arrangeres lignende møter mellom politikere og unge i Tromsø, Trondheim og Kristiansand.

I Oslo ble elever og politikere fordelt ut over åtte bord. På dagsorden sto grønn omstilling, fremtidens yrkesliv, klimatiltak i nærmiljøet, lavutslippssamfunnet, demokratiets rolle og utdanning.

– Hva er skolens oppgave? spurte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) elevene på sitt bord.

De ønsket seg blant annet flere konkrete miljøtiltak som plastresirkulering i skolen, samt ekskursjoner slik at de selv kan se hvordan ting endrer seg.

Til sammen møtte om lag 70 personer opp for å diskutere hvordan vi skal møte fremtidens klimautfordringer, sett fra norske barn og unges side. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fikk blant annet innspill om hvordan skolesektoren kan ruste elevene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter femten minutter skiftet elevene bord, mens politikerne ble sittende.

De to Miljøagentene Ulrik Hellum (10) og Peter Telle-Hansen (12) møtte blant annet klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen til samtale.

– Vi krever en handling for å kunne stoppe klimaendringene. Egentlig syns jeg klimaendringene kan være enkelt å stanse. Det er økonomien som er problemet, sier Ulrik Hellum fra Rød barneskole på Kråkerøy i Fredrikstad.

– Vi må fokusere på de positive virkningene, og ikke at vi blir fattigere fordi vi ikke kan selge oljen. Vi er gode på laks, og det kan vi promotere, foreslår Peter Telle-Hansen fra Billingstad skole i Asker.

Mener de unge har sagt ifra

Politikerne noterte flittig under samtalene. Oppfølgingsspørsmål ble stilt, og ansiktsuttrykkene vekslet mellom smil og alvorlige miner.

– Vi må kanskje ikke reise like mye. For å få til dette tror jeg at det er nødvendig med noen systematiske endringer slik at lavutslippssamfunnet handler om mer enn å ikke bruke plastgafler, sa Jens Flakstad Vold (16) fra Kristelig Gymnasium.

Han var en av de over 40.000 som deltok på klimastreiken 22. mars – og tror mange unge valgte å si ifra da.

– Jeg syns dette toppmøtet viser at politikerne lytter. Det er viktig at de tar ansvar, selv om tiltakene ikke alltid er like populære, sier Vold.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) var fornøyd med toppmøtet, og gleder seg over de unges engasjement.

– Det har vært gode innspill, men det er også mange som har utfordret oss. De har vært veldig direkte, og det virker som om de er klare for å ta veldig store valg, sier Ulstein.

Alle monner drar

Flere av samtalene dreide seg om hva de enkelte kan gjøre. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen sa til de fremmøtte at det nytter når hver enkelt velger å gå, sykle, resirkulere og unngår å kaste mat.

Men det er de store strukturelle endringene som haster.

– Vi må kutte ut alt fossilt brennstoff så fort som mulig, sa Elvestuen til de fremmøtte.

– Fram til 2050 må verden ha så lave utslipp at det er mindre enn det som tas opp i naturen. Det er egentlig snakk om fryktelig kort tid.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner avsluttet toppmøtet med en lovnad om at innspillene skal tas på største alvor.