REUTERS/David W Cerny
annonse
annonse

Det tsjekkiske nasjonalistpartiet «Frihet og direkte demokrati» (SPD) har, ifølge en meningsmåling som kom onsdag, 7 prosents oppslutning.

Dagen etter fikk partiet kraftig drahjelp fra Frankrike og Nederland. Den nasjonalkonservative Marie Le Pen og nederlandske, islamkritiske Geert Wilders har uttrykket sin støtte.

Det har lenge hengt plakater rundt omkring i Tsjekkia med bilder av trekløveret Geert Wilders, som er leder av det nederlandske Frihetspartiet, Marine Le Pen, som leder det franske partiet Nasjonal Samling (tidligere Nasjonal Front), og den tsjekkiske partilederen for partiet Frihet og direkte demokrati (SPD), Tomio Okamura.

annonse

Forrige uke møttes de tre i Praha, og holdt taler for hundrevis av tilhørere på den berømte Wenzelsplassen i hjertet av byen. Dette rapporterer Der Standard.

Det var andre gang de to kanskje mest kjente islamkritiske politikerne i Europa besøkte Praha for å ha møte med det nye partiet, som de ønsket å gi drahjelp i EU-valgkampen. Forrige gang var like etter SPDs brakvalg under parlamentsvalget i 2017, da partiet kom fra en posisjon utenfor nasjonalforsamlingen, og seilte inn med en oppslutning på 10,6 prosent under slagordet «Nei til islam. Nei til terror».

Les også: Landet der «alle» er innvandringskritiske: mot protestvalg i Tsjekkia

Vil trekke Tsjekkia og Nederland ut av EU

annonse

Under en pressekonferanse før møtet i Praha gikk både det tsjekkiske partiets leder og Geert Wilders inn for utmeldelse av EU. Alle tre var ifølge Der Standard enig om at det var viktig å jobbe sammen for å begrense EUs innflytelse, og å styrke nasjonalstatenes rolle.

– Vi ønsker å forvandle europeisk samarbeid til et samarbeid mellom suverene og frie land. Jeg vil stemme for å forlate EU fordi dagens EU må opphøre, jeg tror ikke det er i stand til å reformeres, sa Okamura.

Wilders mener at EU er udemokratisk, og at EU søker å ødelegge identiteten til nasjonalstatene. Han kalte videre EU «et monster»

Le Pen sa under pressekonferansen at Europa er truet av to nye totalitære ideologier – islamisme og globalisme. Hun mente at de nasjonalistiske partiene er de eneste som kan hindre «det økonomiske og religiøse åk som truer vår kultur».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon