illustrasjonsbilde. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

De siste meningsmålingene foran det danske folketingsvalget senere i år vekker oppsikt.

De tre innvandringskritiske partiene Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Stram Kurs, får til sammen 21,4 prosent. Og de to nye partiene, som Enhetslistens leder nylig advarte imot, spiser kraftig av oppslutningen til Dansk Folkeparti.

Både Nye Borgerlige og Stram Kurs ville dersom det var dansk valg i dag kommet inn i det danske folketinget. Nye Borgerlig får 6,3 prosent på en måling offentliggjort i Berlingske Tidende fredag. Stram Kurs får 3,9 prosent på denne målingen, og fikk 2,7 prosent på en annen måling offentliggjort i Politiken torsdag.

Det er sensasjonelt for et parti som for bare for noen uker siden hadde en oppslutning på promiller, og med en leder som i påsken smurte inn Koranen med baconfett og satt fyr på den. Sperregrensen for å komme inn i Folketinget er 2,0 prosent.

Les også: Dansk politiker advarte mot nye islamkritiske partier

Tar velgere fra Dansk Folkeparti

De to partiene som ikke er representert i Folketinget i dag tar sine velgere fra det tredje sterkt innvandrings- og islamkritiske partiet Dansk Folkeparti, som kun står til 11,2 prosent. Dansk Folkeparti var landets største parti ved sist folketingsvalg, men valgte å stå utenfor regjeringen.

Professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen tilskriver den gode målingen for Stram Kurs at partiet fikk betydelig omtale i danske medier for demonstrasjonene i påsken, både på grunn av Koran-brenningen og fordi demonstrasjonene førte til opptøyer og angrep fra venstreorienterte.

Må holde trykket oppe

– Hvis partilederen for Stram Kurs, Rasmus Paludan, håper å finne et sted i det danske parlamentet, må han lykkes i å holde den offentlige debatten om utlendinger i live, sier Kasper Møller Hansen. – Ellers kan interessen for Rasmus Paludan raskt forsvinne igjen.

– Når både Nye Borgerlige og Stram Kurs går frem, viser det seg at det er en ganske stor gruppe dansker som uttrykker sin klare skepsis mot utlendinger og innvandrere, konkluderer professoren ifølge Berlingske Tidende.