Illustrasjonsbilde. (Foto av Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
annonse
annonse

På NRK Ytring er det ikke mye rom for kontroversielle ytringer. I fagbladet Journalisten forsvarer de anonymiseringen av Frode Bergs føringsoffiser, og de gir dårlige grunner. Og denne ytringen ville de ikke ha, men takk til Resett som tør ta tak i de vanskelige sakene.

I den interessante artikkelen Spiondømt nordmann ble vervet av Ap-politiker, gir NRK journalist Bård Wormdal mange interessante opplysninger om at Frode Bergs føringsoffiser har vært en sentral tillitsvalgt i Finnmark Arbeiderparti, men likevel identifiseres ikke mannen. Merkelig.

Med utdanningsbakgrunn fra USA og yrkesbakgrunn fra nyhetsbyrået Associated Press, synes norsk presses praksis uforståelig. Vegringen for å identifisere offentlige personer i NRK og norsk presse generelt gjør at offentligheten ikke har full innsikt i forhold av stor samfunnsmessig betydning.

annonse

Det kan stilles et spørsmålstegn med journalistikkens troverdighet når NRK skriver en så lang og utførlig artikkel med kritikk føringsoffiseren og hans politiske bindinger, uten å navngi mannen.

Det er problematisk at lederen for Finnmark Arbeiderparti ikke blir mer utfordret av Wormdal når han blir spurt om bindingene mellom en tillitsvalgt i Arbeiderpartiet, og etterretningstjenesten, hvor løgn, falsk identitet og bedrag er en del av jobbeskrivelsen. Ståle A. Olsen blir kun sitert på følgende:

«Dette er ikke et partianliggende. Men personlig har jeg forståelse for at alle våre folkevalgte er flerdimensjonale mennesker».

Makan til svada, politikersvar er det sjelden vi ser. Hva betyr det at «folkevalgte er flerdimensjonale mennesker»? Kanskje vi kan ha forståelse for at Ståle Olsen ikke ønsker at denne saken skal bli et partianliggende for Arbeiderpartiet, men vi trenger en debatt om hvordan offentlige politikere med sentrale tillitsverv samtidig jobber for vår etterretningstjeneste. Det er uforståelig at journalist Wormdal ikke presser på mer enn han gjør.

annonse

Les også: Forfatter om Frode Berg-dommen: – Erna Solberg har ansvaret

Men i en stor organisasjon som NRK er det kanskje andre hensyn å ta, men det hadde vært meget interessant å høre hva slags vurderinger som har blitt gjort i denne saken av NRKs distriktsredaktør Robin Mortensen i Finnmark, nyhetssjef og nyhetsjeger Arve Bartnes på Marienlyst og NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk.

Og hvorfor identifiserte ikke VG da de tok bilde av føringsoffiseren på sykkel utenfor Akershus festning?

Her snakker vi om den flaueste og mest klønete norske etterretningsoperasjonen vi noensinne har sett i Norge. Her presser de en sivilist til å ta på seg et farlig oppdrag med å spionere mot en fremmed stat. Etterretningstjenesten blir totalt latterliggjort for sitt amatørskap. Føringsoffiseren er uansett totalt blåst og ubrukelig i forhold til Russland.

I Norge skriver jeg av og til for Resett, med den tidligere etterretningsoffiseren Helge Lurås som redaktør. Resett har snudd Norge på hodet når det gjelder identifisering og offentliggjøring av offentlige personer.

annonse

Vi har for eksempel Svein Ludvigsen som ikke ble identifisert da han ble varetektsfengslet, selv om han var varetektsfengslet, siktet for misbruk av en sårbar situasjon til seksuelle formål eller prostitusjon.

Det var ikke før det kom en tiltale at Ludvigsen ble identifisert, for eksempel i NRK artikkelen Tidligere statsråd og fylkesmann tiltalt for seksuelle overgrep. Her var Resett nok en gang en pioner da de identifiserte med på grunn av at allmenheten har et krav på informasjon i en så alvorlig sak, lenge før de andre mediene. Resett godtok ikke at en sentral politiker som Ludvigsen kun skulle omtales som en samfunnstopp.

Trine Skei Grande hadde sikkert sett at det ikke hadde blitt oppmerksomhet om at hun hadde sex med en beruset mindreårig gutt på 17 år, men også her var det Resett som satte dagsorden.

Mange venter i spenning på Media-Norges vurderinger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon