Svært mange insekter og andre arter er truet av utryddelse. Illustrasjonsfoto: Michael Probst / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ødeleggelse av naturen er «en minst like alvorlig trussel mot menneskeheten som menneskeskapte klimaendringer».

Dette sier FNs leder for biologisk mangfold, Robert Watson i forbindelse med en stor konferanse som er i gang i Paris.

I Norge bygges det ut store vindmølleparker som legger beslag på store naturområder, både der vindturbinene plasseres og i infrastruktur. I USA har demokratene planer om å erstatte all energi med fornybare ressurser som solenergi og vindkraft. Begge deler fører til betydelige naturødeleggelser.

annonse

Dersom naturødeleggelser er en like stor trussel mot menneskehetens fremtid som de påståtte menneskeskapte klimaendringene, setter det politikerne både i Norge og resten av verden i klemme. De må velge mellom pest og kolera. 

Utrydningstruede arter

«Vi har et vindu med muligheter som lukkes», sier Watson, som leder det internasjonale møtet på regjeringsnivå om biologisk mangfold og økosystemer, Ipbes, ifølge Jyllands-Posten.

20 av FNs uttalte mål for 2010 for å sikre biologisk mangfold – inkludert utvidelse av beskyttede områder, mindre nedgang for skogsområder, mer beskyttelse av dyrearter og mindre forurensning – har alle mislyktes, skriver avisen. «Det stadig voksende menneskelige fotavtrykk har vært ødeleggende,» sier det.

annonse

Les også: Gi pokker i Trædal/VG og bruk fly med god samvittighet

Opptil en million arter er utrydningstruede, mange av dem kan forsvinne innen noen få tiår, ifølge FN-rapporten som ligger til grunn for konferansen i Paris. Der står det at tre fjerdedeler av jordens overflate har blitt «alvorlig endret». En tredel av fiskebestanden i havene reduseres. Resten drives av predasjon, og det er tvil om deres overlevelsesmuligheter.

En dramatisk nedgang i antall insekter som pollinerer blomster – først og fremst bier – truer med å forårsake katastrofale kutt i avlinger. Dette vil resultere i enorme årlige tap, heter det i den 1800-sider lange FN-rapporten, som er laget av til sammen 400 eksperter. Innholdet har vært gjenstand for intense diplomatiske diskusjoner, med kontinuerlig rådslagning fra forskere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon