Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Foto: Scanpix

I dag, 8.mai, er det valg i Sør Afrika. Valget holdes på en tid da mange anklager om korrupsjon har preget Sør-Afrikas politikk – særlig mot det ledende partiet African National Congress (ANC).

annonse

Undersøkelser fra Pew Research Center foretatt sommeren 2018 og offentliggjort nå, om holdningene til sørafrikansk velgere før dagens valg til nasjonalforsamling, viser et oppsiktsvekkende bilde, som riktig nok også har vært fanget opp over tid: Sørafrikanerne stolte mer på offentlige institusjoner under apartheid, og like etter apartheidsregimets fall, enn de gjør nå.

Les også: Sør-Afrika: Svart politisk leder oppfordrer sine følgere til å kutte strupen av hvithet

Svekket tillit

Holdninger til offentlige institusjoner i Sør-Afrika har blitt mer negative siden tidlig på 1990-tallet, etter landets første demokratiske valg. Disse holdninger ble fanget opp i en undersøkelse fra Pew Research Center som ble gjennomført sommeren 2018 og i World Values ​​Survey resultater fra 1990 og 2013, perioder før og etter apartheid.

Tillit til noen samfunnsinstitusjoner gikk ned fra 1990 til 2013 – før og etter slutten av apartheid. Fire år før apartheids undergang uttrykte majoriteter av sørafrikanere tillit til deres offentlige institusjoner.. Sju av ti sa at de hadde mye eller ganske mye tillit til domstolene, og rundt seks av ti sa det samme om politiet og parlamentet. I 2013 var det bare halvparten eller færre sørafrikanere som hadde den samme tilliten.

Prosentandelen som sa at de følte seg trygge på sitt lands rettssystem, politiet og parlamentet, ble redusert med 21, 17 og 18 prosentpoeng siden slutten av apartheid.

Les også: Sør-Afrika på kanten av stupet: Ny rasistisk lov vil skape nok en afrikansk «failed state»

Demokratiet fungerer ikke godt nok

I dag er flertallet av sørafrikanerne misfornøyd med sitt demokrati, ifølge den ferske undersøkelsen fra forskningsinstituttet. Hele to tredjedeler er misfornøyd, i motsetning til i 2013 da like mange (to tredjedeler) sa de var fornøyd.

Det er en klar partipolitisk splittelse i tilfredshet med landets demokrati. Mens omtrent fire av ti av dem som ser på det regjerende ANC-partiet positivt, sier de er fornøyd med Sør-Afrikas demokrati, sier bare omtrent en fjerdedel av dem som er negative til ANC det samme. ANC er det klart mest populære partiet blant sorte sørafrikanere. 27 prosent av hvite sørafrikanere sier de har et positivt syn på Mandelas tidligere parti.

Partiet Den demokratiske alliansen (DA), ser ut til å være de hvite sørafrikanernes parti. 80 prosent av dem ser med positive øyner på partiet.

De andre to partiene som er inkludert i undersøkelsen, Inkatha Freedom Party og Economic Freedom Fighters, har mye lavere generell støtte, med henholdsvis 37 prosent og 23 prosent. Economic Freedom Fighters sin leder har de siste årene kommet med mange sterkt rasistiske uttalelser mot hvite sørafrikanere.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.